FFF879FD A313 4CBF BF10 F0A1077676A0
AUTOR: P.D.
DATUM: pro 6, 2021 @ 12:25
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Brojni političari od lokalnog do državnog nivoa reagirali su na privođenje i određivanje pritvora Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice. Svi oni, iako dolaze iz različitih političkih opcija, jednoglasni su kako se u slučaju privođenja Kasumovića radi o politički montiranom/motiviranom procesu, a koji su režirali i naručili oni koje je Kasumović dva puta pobijedio odnosno porazio na izborima. Kako bi spriječili novo poniženje na predstojećim izborima, ništa im drugo nije preostalo nego staviti Kasumovića u pritvor i tako ga diskreditovati kao kandidata na Općim izborima 2022. godine.

NE PROPUSTITE:  ADVOKATI JEDNOGLASNI: Kasumović nevin u pritvoru!

Slučaj privođenja političara koji postanu prijetnja SDA-u poput posljednjeg u Zenici nije usamljen. Podsjetimo, političko iživljavanje i torturu kakvu sada prolazi Kasumović, u januaru 2016. godine doživio je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, koji je tada bio najveća prijetnja Bakiru Izetbegoviću i SDA-u. 

Poseban je paradoks, i još jedan primjer da se radi o političkom progonu prvog čovjeka Zenice, da Kasumović u slučaju “Zenicatransa” nije ostvario nikakvu ličnu korist nego je radio u interesu države i nalazi se u pritvoru, a istovremeno je na slobodi i bere gljive SDA-ov premijer Fadil Novalić koji se sumnjiči za najveću poslijeratnu višemilionsku pljačku države zarad ličnih interesa.

U razgovoru za 072info ugledni advokati, sa dugogodišnjim iskustvom, prokomentarisali su određivanje jednomjesečnog pritvora prvom čovjeku Zenice, a svi su bili saglasni da je taj potez potpuno neosnovan odnosno da je Kasumović nevin (presumpcija nevinosti) u pritvoru!

Tekst se nastavlja nakon reklame
NE PROPUSTITE:  OTKRIVAMO: Zašto je Tužilaštvo ZDK tražilo pritvor za Kasumovića?!

I uistinu, poseban je paradoks da je Kasumović u pritvoru jer je spašavao državnu imovinu, dok je Novalić, primjera radi, na slobodi i bere gljive. To je najbolji pokazatelj da je na sceni političko-pravosudno iživljavanje nad prvim čovjekom Zenice te da, a što je cjelokupna bh. javnost ocijenila, nisu isti aršini prema svima.

Čudno je i to kako su svi vijećnici u Gradskom vijeću Zenica, izuzev SDA i A-SDA (NES, op.a.) potpisali molbu upućenu Tužilaštvu ZDK za ubrzavanje saslušavanja 11 svjedoka jer je to jedini razlog koji je naveden za određivanje pritvora Kasumoviću. 

Zbog svega navedenog javnost se sa pravom pita jesmo li svi isti pred pravosuđem? 

LIDER