Portal 072info

Kasumović: Veću glupost u životu nisam doživio od ove situacije oko Željezare

Ispred Gradske uprave Zenica danas je održano mirno okupljanje radnika Željezare Zenica sa kojima je prošle sedmice raskinut ugovor o radu.

Istovremeno, u prostorijama Gradske uprave Zenica je održan sastanak gradonačelnika Fuada Kasumovića sa direktorom Uprave za indirektno oporezivanje Mirom Džakulom i njegovim saradnicima, direktorom Podružnice Elektrodistribucije Zenica Edisejom Sjerotanovićem, tehničkim direktorom JP Elektroprivrede BiH Ahmedom Mutapčićem, inspektorom Federalne uprave za inspekcijske poslove Emirom Kratinom i rukovodiocem komercijalnih poslova Željezare Zenica Ruždijom Mušovićem.

Iako je bio pozvan i premijer FBiH Fadil Novalić, obzirom da problem ovog nekadašnjeg zeničkog giganta se najviše tiče njega jer je upravo Federacija BiH vlasnik, isti se nije pojavio niti poslao predstavnika. Sastanku se nije odazvao ni Safet Berbić, direktor Željezare, kojeg radnici najviše i optužuju za trenutno stanje u kojem se ova kompanija nalazi.

Za sada nije poznata sudbina Željezare, jer će struja biti opet isključena 15. oktobra. Kasumović će sutra u toku dana potpisati dokument kojim će računi ove firme biti deblokirani po osnovu KGZ taksi, pa će radnicima biti uplaćena jedna plata.

Novo okupljanje obespravljenih radnika je zakazano za sutra u 9 sati ispred direkcije ove kompanije.

Pogledajte obraćanje gradonačelnika Kasumovića nakon završenog sastanka.

Podsjećamo, radnicima Željezare Zenica staž nije uplaćivan posljednjih 11 godina, a zadnju platu su dobili u decembru 2016. godine.

Za kraj, sramna je činjenica da se građani Zenice nisu odazvali i podržali radnike Željezare, jer je skupu prisustvovalo svega stotinjak osoba.

 


Zenit.ba
Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box