1 wXHl Y85XbIpy4H4D1yCCg
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
Kurbani 2021

Država Katar učestvovala je putem videokonferencije na zajedničkom tematskom događaju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i Ekonomskog i socijalnog vijeća (ECOSOC) o najmanje razvijenim zemljama (LDCs) pod nazivom “Diverzifikacija finansijskih alata za jačanje investicija u najmanje razvijenim zemljama”.

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani predstavljao je Državu Katar na tom sastanku, naglašavajući da Katar cijeni prioritet koji je dat pitanjima vezanim za najmanje razvijene zemlje i visoko mjesto koje zauzima na dnevnom redu Generalne skupštine i ECOSOC-a.

– U vremenu kada svijet svjedoči ubrzanom ritmu klimatskih rizika koji imaju negativne efekte na najmanje razvijene zemlje i zasnovano na svijesti Katara o važnosti podrške zemljama koje se suočavaju s posebnim izazovima na tom planu – kazao je.

Emir šeik Tamim bin Hamad Al-Thani najavio je, tokom Samita o klimatskim akcijama u septembru 2019. godine, doprinos Države Katar od 100 miliona američkih dolara za podršku malim ostrvskim državama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama u rješavanju klimatskih promjena.

Katarski fond za razvoj (QFFD) provodi to obećanje kroz partnerstva i finansiranje projekata i ciljanih inicijativa koje pomažu u jačanju otpornosti i prilagođavanja na klimatske promjene.

Al-Thani je objasnio da je, u okviru efikasnog partnerstva Države Katar u međunarodnoj zajednici za suočavanje s globalnim izazovima, Država Katar ponosna što će biti domaćin Pete konferencije Ujedinjenih nacija o najmanje razvijenim zemljama (LDC5) od 23. do 27. januara 2022. godine i raduje se što će ova konferencija upotpuniti uspjehe postignute na prethodnim konferencijama.

Dodao je da će konferencija u Dohi biti važna prekretnica kao odgovor na ispunjavanje težnji ovih ekonomski perspektivnih zemalja, bavljenje osnovnim uzrocima postojećih izazova i postizanje daljnjeg napretka u podršci pitanjima najmanje razvijenih zemalja.

Također je potvrdio da će Program rada iz Dohe za sljedeću deceniju služiti kao polazna osnova i putokaz, jer je to prvi program rada koji će se prioritetno baviti posljedicama pandemije COVID-19 na najmanje razvijene zemlje i pomagati im da postignu razvoj u sljedećih deset godina u skladu s Agendom za održivi razvoj do 2030. godine i izlaskom tih zemalja s liste najmanje razvijenih zemalja.

Istakao je da je Država Katar spremna da veliki dio svoje razvojne pomoći dodijeli zemljama u razvoju i najmanje razvijenim zemljama širom svijeta, jer je putem međunarodnih organizacija i dobrotvornih organizacija već dala doprinos u iznosu višem od 140 miliona američkih dolara za jačanje sposobnosti mnogih zemalja za ublažavanje utjecaja pandemije, posebno u najmanje razvijenim zemljama.

Na kraju je naglasio da će Država Katar uložiti napor da nastavi pružati inicijative koje doprinose ublažavanju tereta zajedničkih izazova i kriza i nastavi raditi na principu saradnje i partnerstva, uz želje da ovaj sastanak postigne željene ciljeve, saopćeno je iz Ambasade Katar u BiH.