Portal 072info

Katastrofa u najavi: Dijelovi Hrvatske bi mogli biti poplavljeni i uzrokovati ogromnu štetu

Tek je počelo analiziranje nesagledivih posljedica Trumpove odluke o napuštanju Pariskog sporazuma.

Prema projekcijama naučnika, ako se globalno zagrijavanje ne zaustavi, nivo mora do kraja ovoga stoljeća podići će se za jedan metar. To će utjecati na deset posto svjetske populacije koja živi uz obalu. Hrvatska obala također će se izmijeniti. Klimatolog Mirko Orlić za Dnevnik Nove TV otkrio je što možemo očekivati.

– Kad je riječ o hrvatskoj obali, ona je relativno strma, i zbog toga dobro zaštićena od ovakvih efekata. Ipak, postoje oni dijelovi koji su niži i koji su više izloženi i oni su naravno razlog zašto se očekuju godišnje štete uz porast morskog nivoa. Dva su područja posebno izložena kod nas. Jedno je dolina Neretve, a drugo je zaleđe Zadra – rekao je geofizičar, fizikalni okeanograf i akademik Mirko Orlić i dodao:

“Ima još jedan efekt koji je povezan s time. Naime, salinifikacija. Ako nivo mora poraste, onda more dublje prodire prema kopnu i onda su podzemne vode zaslanjene i onda nastaje problem vezan uz navodnjavanje”, objasnio je Orlić.

Orlić je također istakao kako bi neki dijelovi obale uz neznatni porast morskog nivoa povremeno mogli biti pod vodom. Stradun, koji je nastao nasipavanjem između kopna i otoka, samo je jedan od primjera. Dijelovi Zadra i Rijeke, čiji je priobalni dio već sad povremeno poplavljivan, u budućnosti bi mogli znatnije osjetiti posljedice podizanje nivo mora.

Ipak, Orlić tvrdi da događanja na Jadranu ovise o globalnim događajima: “Ako emisija stakleničkih plinova bude manja, porast nivoa mora bit će manji, ako bude veća, porast nivoa mora bit će veći. To je raspon otprilike od pola metra do metar.”

 

Autor: (Dnevnik.hr)

Podijelite članak