Portal 072info

Kavazović: Država Crna Gora da obezbjedi sigurnost Bošnjacima i drugim narodima

reis hutba 3
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Povodom napada na Bošnjake i muslimane u Crnoj Gori, naročito nakon uznemirujućih dešavanja u Pljevljima, javnosti se saopćenjem obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Agencija FENA u cijelosti prenosi saopćenje reisu-l-uleme koje dostavila agencija MINA, u kojem se kaže:

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Vijesti koje dolaze iz Crne Gore, poruke antimuslimanske mržnje koje se sve češće čuju u susjednoj državi, a naročito jučerašnji fizički napad na Bošnjake u Pljevljima, unijele su nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kao reisu-l-ulema sam zabrinut zbog činjenice da je antimuslimanska i antibošnjačka retorika koja se mjesecima toleriše u javnom prostoru počela postajati osnova za nasilne napade organizovanih skupina koje više i ne kriju svoju zločinačku agendu. Brojni muslimani i Bošnjaci iz Crne Gore i okruženja su mi ovim povodom pisali zabrinuti za svoju budućnost. Sve podsjeća na povratak idelologija koje su devedesetih na ovim prostorima već dovele do zločina i genocida.

Ovim putem apelujem na sve međunarodne institucije da ozbiljno shvate izazove s kojima se Crna Gora susreće, da reaguju na kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i muslimana, kao i drugih manjina, a naročito da ne zanemaruju nacionalističku i ratnohuškačku retoriku koja prijeti da prizove nove zločine na ovim prostorima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pozivamo državu Crnu Goru da obezbijedi sigurnost svojim građanima muslimanima, kako Bošnjacima tako i svim drugim. Od Srpske pravoslavne crkve očekujemo da se ogradi od islamofobičnih istupa onih koji zvanično nastupaju u njeno ime i tvrde da govore s pozicija svetosavlja. Na njima je posebna odgovornost za sve što se ovih dana dešava u Crnoj Gori, jer su sami odabrali da budu nosioci tih procesa. Danas, kada se ponovo prolijeva nevina krv u Pljevljima, ne mogu se ponašati kao da ih se to ne tiče i da s tim nemaju ništa. Kao ljudi vjere najmanje što mogu uraditi je da osude takve postupke i stanu u zaštitu svojih komšija“, kaže se u saopćenju reisu-l-uleme Kavazovića.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 12
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

OTVORENO PISMO REISU: Može li Bosanac biti musliman ako nije član SDA?

072info.com

Kavazović o izborima: Obećavat će i nemoguće, a naslušat ćemo se i mnogo laži i poluistina

072info.com

Reisu-l-ulema ef. Kavazović: Poštujmo mjere samozaštite, ne dozvolimo da bolest naruši našu radost

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)