Kazne zatvora za bivše direktore ZZO ZDK

E3E8818D 634F 406F 8990 76FF13AEF818

Općinski sud u Zenici, donio je prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv dvoje bivših direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje Zeničko-dobojskog kantona, inače tadašnjih kadrova SBB-a.

Bivšem direktoru ove ustanove, Dževadu Hamziću zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja sud je izrekao kaznu zatvora u trajanju od 9 mjeseci i mjeru zabrane obavljanja rukovodećih funkcija u trajanju od 1 godine, dok je Mirzeti Subašić zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od 3 godine i 6 mjeseci i mjeru zabrane obavljanja rukovodećih funkcija u trajanju od 3 godine.

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Hamzić i Subašić su kao službene osobe koristili ovlaštenja i nezakonito zapošljavali u Zavodu.

Podsjećamo, zbog sličnih radnji, ranije je Općinski sud u Zenici prvostepenom presudom bivšeg direktora Zavoda, SDP-ovog Senaida Begića osudio na 4 godine, a potom Kantonalni sud dijelom uvažio žalbu Begića smanjivši kaznu zatvora na 2 godine i 6 mjeseci zatvora, zbog čega mu je i CIK oduzeo mandat  u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.