Kilometri autoputa kojih nema: Šta je vlada obećavala, a šta (ni)je ispunila u posljednjem mandatu

Svakako, u kompleksnom bh. univerzumu gradnji cesta i autocesta gradnji predstoji niz procesa koji oduzimaju velike količine vremena. I Novalićeva izjava bi držala vodu da dio buduće brze ceste u lašvanskoj dolini i dionica autoputa Zvirovići – Počitelj odavno nemaju “završene dokumente” i da je samo bilo potrebno raspisati tendere i uvesti bagere na teren.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Tenderi za dionicu Zvirovići – Počitelj pišu se i padaju nevjerovatnih pet godina, što se običnom građaninu i poreznom obvezniku može objasniti riječima: da je gradnja počela nakon prvog tendera ili barem nakon drugog, dionica bi do sada bila gotova ili skoro gotova.

Lašvanska dolina je također rado spominjan dio BiH kada je riječ o autocestama, odnosno brzoj cesti. Naravno, dio Klirinškog duga trebao je biti usmjeren na osiguravanje dijela sredstava, ali ko je pao na to obećanje grdno se prevario. Iako su prošle godine vlasti tvrdile kako će sredstva od klirinškog duga iskoristiti za izgradnju autocesta i brzih cesta, Vlada FBiH, koju čine SDA, HDZ BiH i SBB, kompletan novac koji je dobila od Rusije potrošila je na isplatu plaća i ostale budžetske rashode.

Trenutna Vlada Federacije BiH imala je četiri godine da građanima saopći kako zbog kompleksnih procesa prije gradnje u njihovom mandatu nažalost neće biti novih kilometara autoputa i brzih cesta. Iskrenost bi se cijenila iz gore navedenih razloga, ali to se nije desilo.

Umjesto toga, u posljednje četiri godine slušali smo obećanja. Čak je i Adnan Terzić, direktor Autocesta Federacije BiH, kazao kako će se u 2018. godini, ako ne završiti, onda barem otvoriti tri nova gradilišta, dva u Hercegovini i jedno kod Zenice.

Hercegovina naravno i nažalost miruje, a spomenuti dio zeničke zaobilaznice (Donja Gračanica – Vraca) još nije ugledao mašine.

Što se tiče jedinog gradilišta u FBiH, a to je dio Zeničke zaobilaznice koji podrazumijeva dionice Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica, gotovu cjelinu bi trebalo otvoriti polovinom 2019. godine.

Ne treba spomenuti kako su se prvobitna obećanja za otvaranje dijela Zeničke zaobilaznice odnosila na 2018. godinu. Svakako, treba biti fer i reći da je za vrijeme mandata ove vlade gotovo završen sjeverni dio autoputa kod Svilaja. A treba biti fer do kraja pa reći kako je tih 10 kilometara beskorisno dok se ne izgradi most preko Save.

Ruku na srce, do kraja godine bi trebalo biti otvoreno jedno gradilište brze ceste, odnosno probijanje tunela na trasi. Naime, 22. septembra je planirano konačno potpisivanje ugovora između Vlade FBiH i izvođača radova za probijanje tunela Hranjen između Goražda i Sarajeva.

U drugom entitetu, ma šta mislili o aktuelnoj vladi na čelu s Miloradom Dodikom i SNSD-om, u oktobru ćemo vidjeti svečano otvorenje 25 kilometara autoputa, čime će biti okončana savremena saobraćajnica između Banje Luke i Doboja.

Ovim će Republika Srpska prestići Federaciju BiH po broju operativnih kilometara utoputa.

Klix.ba