Kim Jong-un: Mi vojno jačamo da se zaštitimo od Amerikanaca

5 12
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un izjavio je da je razvoj naoružanja u njegovoj zemlji obrana od neprijateljskih politika Sjedinjenih Američkih Država i vojnog jačanja Južne Koreje što destabilizira poluotok, prenosi Reuters pozivajući se na državne medije.

Raznovrsno oružje

– Pjongjang jača svoju vojsku u samoobrani, a ne da bi započeo rat – rekao je Kim u govoru na vojnoj izložbi, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA.

Govor je održao stojeći ispred raznovrsnog oružja, među kojim je i interkontinentalni balistički projektil (ICBM) Hwasong-16, pokazuju fotografije objavljene u novinama vladajuće stranke Rodong Sinmun. Radi se o sjevernokorejskom najvećem ICBM-u, koji je prezentiran na vojnoj paradi u listopadu prošle godine, ali još nije testiran.

– Ne govorimo o ratu ni s kim, već o sprječavanju i odvraćanju od rata kako bismo zaštitili nacionalni suverenitet – kazao je Kim.

Sjeverna Koreja ubrzala je svoj raketni program, a analitičari tvrde da je započela i s ekspanzijom svog glavnog nuklearnog reaktora, koji koristi za proizvodnju goriva za nuklearne bombe. Iako je SAD izrazio volju da održi diplomatske razgovore u bilo kojem trenutku sa Sjevernom Korejom, Pjongjang je izrazio nezainteresiranost dok god Vašington bude nastavljao politiku sankcija i vojnih aktivnosti u Južnoj Koreji.

Vojna ravnoteža

– Tvrdnjama SAD-a da nema neprijateljskih osjećaja prema Sjevernoj Koreji teško je povjerovati kada se svjedoči njihovim krivim prosudbama i akcijama – kazao je Kim.

Dodao je i da opasni napori Južne Koreje prema vojnom jačanju uništavaju vojnu ravnotežu korejskog poluotoka i povećavaju nestabilnosti i opasnost. Dvije Koreje ubrzale su utrku u naoružanju, testirajući napredne balističke rakete kratkog dometa i ostalu opremu.