AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Modni brendovi Nike i H&M se suočavaju s nezadovoljstvom Kineza nakon što su poručili da su zabrinuti zbog optužbi o eksploataciji Ujgura za proizvodnju pamuka u regiji Xinjiang.

Mnogi građani Kine su pozvali na bojkot ovih kompanija, poznate ličnosti prekidaju veze s njima, a web stranice za elektronsku trgovinu prekidaju saradnju s H&M-om.

To se dešava u trenutku kada je nekoliko zapadnih država izreklo sankcije Kini, uvjerene da ova zemlja teško krši ljudska prava Ujgura kao manjinske muslimanske zajednice nastanjene u Xianjiangu.

Sankcije podrazumijevaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine pojedinih kineskih zvaničnika.

BBC je u decembru prošle godine objavio da je najmnogoljudnija država na svijetu primoravala stotine hiljada osoba iz etničkih manjina, među kojima su Ujguri, na rad na poljima pamuka u Xianjiangu.

Državni mediji stali su u odbranu eksploatacije pamuka i kritikovali su reakciju ovih brendova pa je tako televizija CGTN objavila da je eksploatacija automatizovana i izjavu ujgurskog farmera da su se ljudi borili da bi tu mogli mnogo zarađivati.

CCTV je objavio da je H&M napravio pogrešnu procjenu u pokušaju da bude pravedan heroj i da će morati platiti visoku cijenu za pogrešne postupke.

U međuvremenu su iz H&M-a saopćili da poštuju kineske potrošače i da nije riječ o političkom stavu. Ovo nije prvi put da Kina koristi svoju moć da ucjenjuje velike kompanije, prenosi BBC.