Kina prva ide na tamnu stranu Mjeseca

Kina je u ponedjeljak uspješno lansirala satelit koji će omogućiti komunikaciju između Zemlje i sonde koja će tokom godine stići do nevidljive strane Mjeseca, prenose 24sata.hr.

Raketu sa satelitom nazvanim Queqiao lansirali su iz centra Xichang na jugozapadu države, priopćila je Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA).

– Ovo lansiranje ključni je korak za Kinu da ostvari svoj cilj, da bude prva zemlja koja će poslati sondu na nevidljivu stranu Mjeseca, izjavio je Zhang Lihua, šef tog projekta, prenosi novinska agencija Xinhua.

Oko 25 minuta nakon lansiranja satelit se odvojio od rakete i na putu prema cilju raširio solarne panele i komunikacijske antene.

Satelit će biti u orbiti između Zemlje i Mjeseca i njegova će pozicija biti 64.000 kilometara od nevidljive strane Mjeseca, koja se sa Zemlje nikada ne vidi i koju se naziva i “tamnom stranom” i do sada je ostala u velikoj mjeri neistražena.

To bi se moglo promijeniti ove godine jer Kina planira lansirati u svemir robotsku sondu Chang’e-4, nazvanu po kineskoj božici Mjeseca. Satelit će biti pozicioniran tako da omogući komunikaciju sa naučnicima na Zemlji, dok će robot fotografisati tamne dijelove Mjeseca.

Kina je uložila milijarde eura u svoj svemirski program i to u koordinaciji s vojskom.

Prethodni članakŠest Visočana na liječenju zbog trovanja salmonelom u Kantonalnoj bolnici Zenica
Sljedeći članakNarandžasti meteo-alarm: Sutra potencijalno opasno u većini krajeva BiH