Portal 072info

Kinezi prepoznali kapacitete Zenice

Ambasador Bosne i Hercegovine u NR Kini gosp. Borislav Marić danas je posjetio sjedište Općine Zenica. Susret sa načelnikom Općine, predsjedavajućim Vijeća Općine i predstavnikom firme KTG Zenica odvijao se u veoma prijatnoj atmosferi s obzirom da ambasadora Marića za Zenicu vežu lijepe privatne i profesionalne uspomene iz mlađih dana, a trenutno je njegov profesionalni angažman u NR Kini također vezan za Zenicu preko projekta izgradnje Termoelektrane – Toplane u kojoj učestvuje nekoliko velikih kineskih firmi.

Načelnik je Ambasadora upoznao sa trenutnom situacijom sa posebnim osvrtom na stanje u područjima pogođenim poplavama i klizištima. Isto tako je ukratko prezentirao najveća dostignuća općinske uprave u posljednjih nekoliko godina istaknuvši da u krucijalnom projektu izgradnje TE-TO Zenica Općina Zenica treba podršku i Ministarstva vanjskih poslova BiH jer sve više stručnjaka iz Kine dolazi u Zenicu i u interesu efikasnosti i boljeg provođenja projekta, vizne procedure treba maksimalno pojednostaviti.

Ambasador Marić je iznio svoja pozitivna zapažanja vezano za očigledne pomake napravljene u infrastrukturi grada i izrazio punu spremnost da pomogne u poticanju velikih kineskih kompanija da investiraju u Bosni i Hercegovini i Zenici. Ovi projekti se trenutno odvijaju na polju infrastrukture i energetike, a Zenica je uspostavljajući direktnu saradnju sa kineskim firmama HTG i SEPCO III u tom pogledu postigla značajan napredak.

Nakon sastanka u Općini, Ambasador je posjetio firmu KTG Zenica gdje je razgovarao i sa predstavnicima kineskih firmi koji već duže vrijeme borave i rade u Zenici. 

Podijelite članak