zz 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
Kurbani 2021

Kineske građevinske firme poznate su po brzini gradnji velikih zgrada, a sada su dokazali da nemaju konkurencije. 

Sjetimo se kako su radnici u Vuhanu u roku od osam dana u februaru 2020. izgradili bolnicu s krevetima za oko hiljadu pacijenata s koronavirusom, što je izazvalo senzaciju u svjetskim medijima. 

To zvuči jeftino

Sada se proslavio još jedan munjevito brz građevinski projekat. U Changshi, glavnom gradu provincije Hunan, zgrada od deset spratova pod nazivom Živa zgrada izrasla je za nešto više od jednog dana i spremna je za useljenje.

Prema naručitelju, kompaniji “Broad Group”, ovo je najbrža izgradnja na svijetu za zgrade te veličine.

Od korištenih modula u rekordnom roku mogao bi se stvoriti neboder visok do 200 spratova, a time i životni prostor za cijelo selo, tvrdi kompanija u videu koji prikazuje izgradnju u brzom pokretu.

To zvuči jeftino, a i pomalo sumnjivo kad znate da je “Broad Group” 2012. najavio modularni toranj s više od 200 spratova, koji, između ostalog, nikada nije izgrađen zbog statičkih neizvjesnosti, navodi u članku o ovoj zgradi njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Razlika od EU standarda je velika

FAZ je za komentar pitao Ronalda Behmana (Roland Bechmann), člana Uprave poznate njemačke građevinske kompanije “Werner Sobek AG” u Štutgartu, koji ima određene sumnje.

– Projekt nije u skladu sa standardima gradnje u Njemačkoj, ali stavlja prst u ranu – rekao je ovaj inženjer za FAZ.

S druge strane, u Njemačkoj je gradnja uglavnom prespora i previše materijalno intenzivna.

– Veliki projekti u središtu grada s vremenom gradnje od jedne i pol godine ogroman su teret za okolinu – ističe Bechmann.