Portal 072info

Kladioničari čekaju odluku Ustavnog suda, a Kasumović vjeruje da rade protiv grada Zenice

Odluka o povećanju komunalnih taksi na području grada Zenice čeka odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a na 7. sjednici Gradskog vijeća Zenice gradonačelnik Fuad Kasumović i vijećnici su od premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića zatražili obrazloženje, zbog čega je po hitnom postupku tražio ocjenu ustavnosti dodatnog oporezivanja igara na sreću, piše Klix.ba.
Iako je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama u Gradu Zenica usvojena u ime Gradskog vijeća, političke stranke pojedinačno su predale zahtjeve za ocjenu njene ustavnosti, želeći čim prije saznati odluku kako bi spasili grad od mogućeg bankrota u slučaju da naplati takse od priređivača igara na sreću, koje bi kasnije, prema dosadašnjoj praksi, morali vratiti.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u više navrata je tražio odgovor od premijera ZDK Miralema Galijaševića, zbog čega je odluku o ustavnosti poslao po hitnom postupku, a jedan od zaključaka 7. sjednice Gradskog vijeća bio je zahtjev da se Galijašević izjasni o ovom pitanju.

Ko u Zenici radi protiv grada?

U razgovoru za Klix.ba gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao kako smatra da je Galijaševićev potez napravljen protiv grada.

“Smatram da je ovo urađeno protiv grada, da on nema argumente i da neće da odgovori. Premijer je javna ličnost i mora odgovarati za ono što je radio. Na kraju ću posumnjati da iza toga stoji čitav sistem partije čiji je on kantonalni predsjednik. Mi tražimo da nam se pojasni zbog čega je to uradio. Ova država ima svoje zakone, procedure i zbog čega se njemu tako žurilo. Mi u Gradskoj upravi mislimo da postoje drugi interesi. Priča SDA u odgovoru na neko moje pismo da je on to uradio na zahtjev A-SDA i Snage centra nije tačna. Snaga centra je glasala za zaključak da premijer odgovori zašto je to uradio, a A-SDA je bila suzdržana i to je urađeno iz drugih interesa”, izjavio je Kasumović.

Međutim, pristupom dokumentaciji i apelacijama koje su dostavljene na adresu premijera Galijaševića jasno se dalo vidjeti da je prvu apelaciju predala Snaga centra, a nekoliko dana poslije i A-SDA i priređivači igara na sreću.

Galijašević mogao poslati apelaciju ili biti ispitan u Tužilaštvu

Ministar za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić je kazao da je Zeničko-dobojski kanton, odnosno premijer, jedini ovlašteni za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti propisa koje su donijele kantonalne, gradske ili općinske vlasti i to shodno odredbama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine u kojoj se navodi da Ustavni sud na zahtjev premijera, ili kantona, utvrđuje da je neki predloženi ili usvojeni propis, koji je donijelo neko tijelo kantonalne, gradske ili općinske vlasti, u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

“Odredbu Ustava koja je navedena, premijer kantona je bez ulaženja u meritum odluke da li je ustavna ili ne, prema Ustavu koji mu dozvoljava, podnio zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti odluke Gradskog vijeća. Ovo nije prvi zahtjev Ustavnom sudu kojim se obraća premijer ZDK. Prethodne godine je bio slučaj za ocjenu ustavnosti Odluke o izboru predsjedavajućeg Općinskog vijeća u Zavidovićima, gdje je premijer na inicijativu grupe građana podnio ocjenu ustavnosti te odluke. Imajući u vidu da je premijer jedini ovlašteni, on je iskoristio svoju obavezu. Vezano za slučaj iz Zavidovića, imali smo urgencije s viših nivoa vlasti, zastupnika u Skupštini ZDK, ali i iz Tužilaštva koje je tražilo da se premijer izjasni zbog čega nije podnio ocjenu ustavnosti te odluke. On ovo nije ishitreno napravio, već smo nakon vijećanja odlučili da se procedura ne ponavlja i da nemamo intervencije. On je iskoristio svoje ustavno pravo i proslijedio to Ustavnom sudu”, obrazložio je za Klix.ba ministar pravosuđa i uprave ZDK Mirnes Bašić.

Međutim, Kasumović je kazao da premijer po vlastitom nahođenju može tražiti ocjenu ustavnosti.

“To nije obaveza, to je njegova procjena, ali ima i procjena grada. Ovaj grad i kanton imaju stotine problema koje je trebalo poslati na ocjenu ustavnosti, a nije poslao nijedan. On to može i ne mora uraditi. Naše pitanje iz zaključka je bilo i koliko je ocjena ustavnosti poslao do sada, a nije nijednu”, izjavio je Kasumović te dodao da su Odluku o komunalnim taksama donijeli na osnovu presuda Ustavnog suda iz 2016. godine.

Ilidža vraća novac kladionicama, a šta čeka Zenicu?

Međutim, prema posljednjoj presudi od ovog mjeseca Kantonalni sud u Sarajevu odlučio je da Porezna ispostava Ilidža Premier kladionici treba vratiti skoro 44.000 KM jer je način naplate komunalnih taksi u 2006. godini diskriminirajući i protivan zakonima i Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon ovoga, Kasumovićevi navodi da ne bi morao vratiti kladionicama novac te da je oporezivanje kladionica po djelatnosti ustavno, postaju upitni.

“U varijanti da Ustavni sud, a svjesni smo da je to mnogo novca, odluči da je odluka neustavna, ništa se ne događa. Presuda Ustavnog suda ne može biti retroaktivna, ona se donosi u meritumu i grad Zenica će ići s novom odlukom i vidjet ćemo šta će pisati. Uvjeren sam da je ustavna i da ćemo nastaviti. Porezna uprava je izdala rješenja za naplatu, Premier kladionica se medijski obraćala jer trebaju platiti blizu milion KM. Prema proceduri oni se sada žale Federalnom ministarstvu finansija, oni im ne mogu uvažiti žalbu i moraju odgovoriti po zakonu u roku od 30 dana. Čekat ćemo presudu i kakva god bila mi ćemo je poštovati. Grad Zenica nema nikakvu štetu i može imati samo korist”, zaključio je Kasumović.

Prema sudskoj praksi Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, a koja se navodi u presudi Ustavnog suda na odluku lokalnih vlasti u Jajcu, nakon što su povećali komunalne takse za kladionice, navodi se da djelatnost fizičke, odnosno pravne osobe, ne može biti relevantan kriterij za određivanje različite visine pristojbe na istaknutu tvrtku.

Priređivači igara na sreću: Bitno nam je da li je Odluka o komunalnim taksama ustavna ili ne

U razgovoru za Klix.ba jedan od vlasnika kladionica je kazao kako je poznato da privatne firme koje se bave priređivanjem igara na sreću uredno i na vrijeme izvršavaju sve svoje obaveze prema radnicima, klijentima, partnerima, općinama i entitetima, ali da je društveno korisnim firmama s više od 5.500 zaposlenih veoma važno da li je Odluka o komunalnim taksama, koju je na prijedlog gradonačelnika Fuada Kasumovića donijelo Gradsko vijeće Zenice, ustavna ili ne.

“Ne mogu razumjeti zašto nekome smeta da se provjeri ustavnost neke odluke? U svakoj demokratskoj i pravnoj državi svi zakoni i drugi propisi, kao i djelatnost svih nositelja javne vlasti moraju biti u skladu s Ustavom. To bi trebao biti interes svih nas, a posebno gradonačelnika i vijećnika. Uostalom, to je savjetovao i pravobranilac Zenice 16. januara, a na to su Kasumovića upozorili i iz Poreske uprave FBiH 30. novembra 2016. godine. Kako je Kasumović javno rekao svim vijećnicima Zenice da je ‘provjerio sve s ekspertima ustavnog prava’, on bi se najviše trebao radovati provjeri ustavnosti odluke. Tada će moći naplatiti komunalne takse koje odabere i to ne samo našoj djelatnosti, nego i bilo kojoj drugoj djelatnosti koju izdvoji prema svom nahođenju”, kazao je naš sagovornik.

On dodaje kako je Kasumović prejudicirao presudu Ustavnog suda, a posebno su istakli da se više ne spominje povećanje taksi iz prvobitnog prijedloga, koje se odnosi na telekom operatere, Elektroprivredu i druge.

“S tim u vezi iskoristili smo svoje Ustavom zajamčeno pravo pristupa pravdi i Ustavnom sudu FBiH te su naše firme redovnim putem uputile zahtjev za provjeru ustavnosti navedene odluke o komunalnim taksama. Zahtjev smo uputili, kako Ustav FBiH i nalaže, putem kantonalnog premijera koji jedini u ime građana kantona može i mora predati upućenu apelaciju. Naime, prema Ustavu FBiH premijer u svim kantonima ima zadaću samo da proslijedi predanu apelaciju, a na Ustavnom sudu je da odluči da li je ona utemeljena ili nije. Kasumović bi morao znati da svaki građanin ili pravna osoba ima ista prava i na jednak način može poslati apelaciju Ustavnom sudu FBiH”, dodao je jedan od vlasnika kladionica.

Kasumović treba poštovati Ustav FBiH i BiH

Vlasnici kladionica Kasumoviću zamjeraju i što pogrdno govori o hrvatskom jeziku i Hercegovcima kada je riječ o njihovoj djelatnosti te o trgovačkoj djelatnosti u dolini Lašve.

“Na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća je izjavio, govoreći o našim firmama, ‘opljačkali su nas u ratu i sada nas pljačkaju maksimalno’, aludirajući na vlasničku strukturu naših firmi u kojim prevladavaju Hrvati, čime raspiruje nacionalnu netrpeljivost, što može imati nesagledive posljedice u državi kakva je naša Bosna i Hercegovina. To nismo očekivali od čovjeka koji se predstavlja kao jedan od lidera tzv. Evropskog pokreta i koji tvrdi kako želi da svi narodi zajedno žive i rade na području BiH. Čvrsto vjerujemo da retorika i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi od gospodina Kasumovića pripadaju prošlosti i da mu neće donijeti glasove evropski orijentiranih građana BiH bilo koje nacionalnosti u njegovoj novoformiranoj stranci. Ipak, podsjećamo Kasumovića da je izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje kazneno djelo prema zakonima BiH. No, o takvoj retorici prožetoj reliktima prošlosti i mržnje neka brinu pravosudni organi i predstavnici međunarodne zajednice”.

Za kraj je predstavnik priređivača igara na sreću istakao kako Kasumović mora imati povjerenja u pravosudni sistem svoje države te da ne treba ismijavati Ustav FBiH i BiH koji ne dozvoljava nikakve oblike diskriminacije, poštujući temeljne odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Klix

Podijelite članak