w 3
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 14, 2022 @ 8:35
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Švedska vojska saopćila je danas da pojačava vidljive aktivnosti na ostrvu Gotland u Baltičkom moru usred pojačanih tenzija između NATO-a i Rusije i nedavnog raspoređivanja ruskih desantnih brodova na Baltiku.

Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, je strateški važno i nalazi se oko 330 kilometara od Kalinjingrada, sjedišta ruske Baltičke flote. Švedska je 2019. godine na ostrvu rasporedila raketni sistem odbrane zemlja-vazduh.

General-potpukovnik Majkl Klason (Michael Claesson), načelnik zajedničkih operacija u Oružanim snagama, rekao je “Reutersu” da trupe od danas patroliraju lukom i aerodromom Visbija, glavnog grada Gotlanda. Švedska nije članica NATO-a, ali ima bliske veze sa atlantskim savezom i jača svoje oružane snage nakon decenija zanemarivanja.

Klason je rekao da je potez Gotlanda pokrenut ulaskom ruskih desantnih brodova u Baltičko more ove nedjelje i nakon godina pogoršanja bezbjednosnih uslova, uključujući i neposrednu geografsku okolinu Švedske.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Nedavna bezbjednosna dešavanja i tenzije na nivou bezbjednosne politike nisu promijenile tu sliku, već su je pojačale – rekao je on, dodajući da su oružane snage nedavno primijetile proširenje stranih ofanzivnih elemenata u blizini Švedske.

LIDER