Klimatske promjene prijetnja pčelarstvu u Grčkoj

Klimatske promjene prijetnja pčelarstvu u Grčkoj

Iz Udruženja pčelara Grčke upozorili su da klimatske promjene predstavljaju veliku prijetnju pčelarstvu u toj zemlji, prenosi Anadolija.

Prenoseći izvještaj Udruženja pčelara Grčke, lokalni list “To Vima“ javlja da pčelarstvo uvelike zavisi od stabilnih uslova životne sredine, a da posljedice klimatskih promjena ugrožavaju pčelinje populacije i proizvodnju meda.

U izvještaju se dalje navodi da su visoke temperature pogoršale probleme poput gladovanja pčela i posljedično dovele do smanjenja proizvodnje meda.

Situacija je teška posebno na ostrvima i regiji Atika, gdje ključna staništa timijana nestaju.

Iz Udruženja pčelara Grčke su naveli da su prošlogodišnji požari i poplave umanjili prihode pčelara do 60 posto, a predviđaju se i novi gubici zbor se daljnji pad zbog tekućih suša.

– Nestanak majčine dušice mogao bi dovesti do nestanka meda sa tržišta ove godine, a med od bora također je pod prijetnjom pogoršanja toplinskih valova – navodi se u izvještaju.

Osim toga, fenomen falsifikovanja meda od strane trećih zemalja, koje prodaju med po znatno nižim cijenama od grčkog meda, dodatno podriva ovaj grči sektor.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica