Klimatski haos: UN upozorava da se klima na zemlji pogoršava brže nego ranije

Klimatski haos: UN upozorava da se klima na zemlji pogoršava brže nego ranije

Svjetska metereološka organizacija (SMO) upozorila je danas da se, toplo vrijeme na planeti i porast nivoa mora, pogoršavaju brže nego ranije.

  • Najnoviji izvještaj o stanju globalne klime je hronika klimatskog haosa. Na signal opasnosti planete, moramo odgovoriti ambicioznim, kredibilnim klimatskim akcijama – rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, prenio je AP.

Svjetska metereološka organizacija u godišnjem klimatskom izvještaju navela je da je porast nivoa mora u protekloj deceniji bio dvostruko veći nego 1990-ih, a od januara 2020. godine skočio je još više od toga.

Podaci o nivou mora i prosječnim temperaturama nisu ništa u poređenju sa onim kako su klimatske promjene pogodile ljude u ekstremnim vremenskim uslovima, navodi američka agencija.

Naglo smanjenje leda

Izvještaj naglašava ljetnju nevjerovatnu poplavu u Pakistanu u kojoj je poginulo više od 1.700 ljudi i raseljeno 7,9 miliona, užasavajuću četvorogodišnju sušu u istočnoj Africi u kojoj je više od 18 miliona gladnih, rijeku Jangcekjang koja je presušila na najniži nivo u avgustu, i rekord toplotni talasi koji je bio u Evropi i Kini.

  • Ovaj najnoviji izvještaj Svjetske meteorološke organizacije glasi kao laboratorijski izvještaj za kritično bolesnog pacijenta, ali u ovom slučaju pacijent je Zemlja – rekla je klimatolog Jennifer Francis iz Centra za istraživanje klime Vudvel u Kejp Kodu.

U izvještaju se navodi da su nivoi ugljen-dioksida, metana i azot-oksida, koji zadržavaju toplotu, dostigli rekordno visoke nivoe, a metan se povećava rekordnom brzinom. Naglašava se da to znači više od samo zagrijavanja temperature na kopnu. Takođe, kako se navodi u izvještaju, led i ledeni pokrivač na Grenlandu naglo se smanjuju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE