Klub koji čuva multietičnost Srebrenice i ne dozvoljava podjele

SA FK GUBER PKG SEM 1 20201029 160540732 mxf 00 00 00 00 Still002

FK Guber lider je prvenstva Druge Lige Republike Srpske. Klubu pomažu iz oba bosanskohercegovačka entiteta. Fudbaleri ovog kluba pasionirani najvažnijom sporednom stvari na svijetu poručuju – fudbal ruši sve podjele i barijere.

Već 96 godina stadion Vidikovac čuva multietničnost Srebrenice. Ovo je jedino mjesto koje u kontinuitetu nije dozvoljavalo bilo kakve podjele. Igrači lidera Druge lige Republike Srpske treniraju i pripremaju za nastavak jedne od najuspješnijih sezona.

“Momci su ovdje kao što vidite multinacionalni. Kao što vidite nema tog kod nas, ko je Bošnjak ko je Srbin. Ja se radujem njihovim praznicima, oni mojim. Zato je to najljepša priča iz ove regije”, kazao je Jovan Nedeljković, fudbaler FK Guber.

“Svi smo za to da budemo u vrhu. Da budemo ekipa, složni, da ne igramo kao pojedinci. Da ne igra svako za sebe, da budemo tim. Zato i jesmo sad tu gdje jesmo, na prvu mjestu”, istakao je Adnan Muminović, najbolji strijelac FK Guber.

Na prvom mjestu u klubu je poštovanje, a fudbaleri ga itekako imaju za kapitena, golmana i najstarijeg u ekipi. Protivnički klubovi Miljana Bodirogu dočekuju sa podsmjehom, ali nakon 90 minuta uvijek mu čestitaju.

“Jednostavno, ovo ovdje ima neku dušu. Ja imam 47, uskoro 48 godina, ali jednostavno ovi ovdje momci i ljudi iz uprave mi ne dozvoljavaju da odem u penziju”, Miljan Bodiroga, golman i kapiten FK Guber.

Penzionisani nekadašnji fudbaleri Gubera danas prenose znanje na mlade. Emir Bektić i Nermin Pašalić trenerski su tandem prvog tima.

“Uspjeli smo nagovoriti našeg Nermina Pašalića, jednu od legendi našeg srebreničkog fudbala da se priključi nama i da nam pomogne”, kazao je Emir Bektić, trener FK Guber.

Pomoć u osnivanju i postavljanju “temelja” ovog kluba je zajednička. Upravo zbog toga i danas FK Guber doživljavaju svojim identitetom i Bošnjaci i Srbi u Srebrenici.

“Guber je osnovan 1924. godine u maju mjesecu. Ovo je bila njiva jednog Bošnjaka i jednog Srbina. Oni su dalu tu njivu da se napravi igralište i tako je sve počelo”, ispričao je Zijad Salimović, predsjednik FK Guber.

“Nikada nije zabilježen nijedan incident na nacionalnoj osnovi među igračima i članovima uprave. Ali ni na tribinama među navijačima. Što smatramo jednom od najvećih vrijednosti našeg fudbalskog kluba”, kazao je Marinko Kokeza Sekulić, predsjednik Skupštine FK Guber.

Vrijednost kluba prepoznali su svi stanovnici Srebrenice. Prije šest godina klub je dobio i himnu. Sve je realizovano na inicijativu današnjeg člana Uprave Gubera.

“Ja sam radio tekst. Muziku je radio Nedim Mulalić Braco, naš Srebreničanin koji živi u Čikagu. U njegov studiju u Čikagu rađena je muzika. Mi smo radili pjevanje u studiju Digiton u Banovićima isto kod našeg Srebreničanina – Eniza Gabeljića. Pjesmu je otpjevao Rade Marković koji je živio u Bajinoj Bašti. Inače rođen u Srebrenici, a prije rata je svirao sa nama u bendu Inat”, kazao je Faruk Smajlović, član Uprave i autor himne FK Guber.

Zajednički inat fudbalera Gubera ključni je adut u težnji da sljedeće sezone igraju u većem rangu – Prvoj ligi Republike Srpske. I dok Srebrenica, sa svim svojim stanovnicima odlazi u tišinu postratnog sna, budna je već nada da će osvanuti jutro da je život moguć uprkos teškoj i neslavnoj prošlosti. 

N1

Prethodni članakProbajte pogačice mekše od duše, koje se vrlo lako pripremaju
Sljedeći članakKoja je razlika između koncerta, navijačke tribine i predizbornog skupa?