Književna djela koja su bila zabranjena

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Autoritarno ograničavanje javnog izražavanje mišljenja ili ideja prisutno je u književnosti vjekovima. Još u 16. vijeku katolička crkva je osnovala spisak zabranjenih knjiga, Index librorum prohibitorum, sa ciljem „zaštite“ naroda od „nemoralnih“ knjiga. Kliker vam predstavlja spisak književnih djela koja su bila zabranjivana kroz istoriju.

„Satanski stihovi“ Salman Ruždi

satanski-stihovi

Islamski vjernici optužili su Ruždija za bogohuljenje i vrijeđanje proroka Muhameda. Roman djelimično inspirisan životom proroka Muhameda zabranjen je u Indiji, spaljivan u Velikoj Britaniji, a u islamskim zemljama širom svijeta su organizovani protesti. U Japanu se i sada dobija novčana kazna za prodaju „Satanskih stihova“, dok su u Americi određene knjižare povukle djelo iz prodaje. Ruždi se godinama krio zbog prijetnji koje je dobijao, a prevodioci ovog djela na turski i japanski jezik bili su ubijeni.

„Goli ručak“ Viljem Berouz

naked-lunch

Roman Berouza, morfijumskog i heroinskog zavisnika, homoseksualca i heroja iz Drugog svjetskog rata (spasio je Jevrejku od progona, koju je kasnije i oženio), bio je zabranjivan zbog eksplicitnog sadržaja, kao i tematike. I pored zabrane „Goli ručak“ se smatra temeljem beat generacije. Roman je značajan jer u njemu Berouz koristi nelinarni način pripovjedanja, a smarta se naučnofantastičnim djelom. Najavio je fenomene kao što su AIDS, liposukcija, autoerotične smrti i epidemija kreka.

ČITAJ JOŠ:  Horor The Conjuring prvi na box-officeu

„Madam Bovari“ Gistav Flober

Povreda javnog morala smatrala se ozbiljnim prekršajem 1857. godine. U djelu „Madam Bovari“ Flober za glavnu temu uzima isprazni brak, preljubu, egzistencijalnu dosadu i na kraju samoubistvo gospođe Bovari. Djelo je završilo i na spisak zabranjenih knjiga, a američka Organizacija za pristojnu književnost stavila je roman na „crnu listu“ 1954. godine.

„Pustolovine Toma Sojera“ Mark Tven

Roman o nestašnom dječaku bez roditelja Tomu Sojeru više puta je bio zabranjivan zbog ozbiljnih optužbi, iako je u pitanju dječji roman. Djelo koje se zbog sadržaja istovremeno smatralo komunističkim, kapitalističkim i fašističkim. U Brazilu je bio zabranjeno u sklopu akcije suzbijanja radova koji su smatrani subverzivnim, u SSSR-u nije moglo biti uvezeno zbog tematike rada, dok je u SAD-u bio zabranjen zbog rasističkog rječnika koji se koristi u djelu.

„Doktor Živago“ Boris Pasternak

Djela Borisa Pasternaka zbog kritike boljševizma bila su zabranjena u SSSR-u, ali je autor imao sreću da tokom Hladnog rata njegovi radovi budu zbog toga veoma popularni u Sjedinjenim Američkim Državama. Roman „Doktor Živago“ drži rekord kada su u pitanju neamerička djela prodavana u SAD-u, s obzirom da je čak 26 nedjelja proveo na vrhu liste najprodavanijih knjiga.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA U subotu drugo po redu Veče saza

„Lolita“ Vladimir Nabokov

Lolita

Priča o ljubavno-seksualnom odnosu između odraslog muškarca i dvanaestogodišnje djevojčice proglašena je „najprljavijom“ knjigom ikada. Eksplicitni sadržaj i nemoralna tema uticali su da se ova knjiga proglasi pornografskim djelom i bude zabranjena iste godine kada je i objavljena. Interesantno je to da, iako zabranjena u Evropi i SSSR-u, knjiga se neometano prodavala u SAD-u. Vjerovatno zbog uticaja Hladnog rata.

„Cvjeće zla“ Šarl Bodler

Zbirka pjesama utemeljitelja modernizma zabranjena je jer se smatrala suviše radikalnom, a čak je i Bodlerov izdavač kažnjen zbog povrede javne pristojnosti. Iako zabranjena u Francuskoj, djelo je objavljeno u Belgiji, ali pod drugačijim nazivom. Bodlera nisu voljeli kritičari, ali zato jesu kolege i što je najbitnije, publika. Takođe suočen sa cenzurom, pisma podrške Bodleru je slao Flober, pozivajući ga da istraje pred problemima zabrane.

„O porijeklu vrsta“ Čarls Darvin

Iako je Darvin bio naučnik, pa potom književnik, njegovo djelo „O porijeklu vrsta“ izazvalo je kontroverze, pogotovo u religioznim krugovima. Premda se djelo smatra veoma značajnim na području nauke, crkva je osudila autora i njegov rad. Od 1925. godine izučavanje Darvinove teorije evolucije bilo je zabranjeno u Sjedinjenim Američkim Državama i zabrana je bila na snazi do 1967. godine. Valja napomenuti da je ovo djelo 1935. godine bilo zabranjeno i u Jugoslaviji.

ČITAJ JOŠ:  U zeničkom BNP-u održan radni sastanak sa predstavnicima zeničkih srednjih i osnovnih škola

„Uliks“ Džejms Džojs

ulysses

Epohalno djelo irskog pisca više od deset godina bilo je zabranjeno u SAD-u, Kanadi, Engleskoj i Irskoj zbog optužbi za razvrat i nemoral. Posebno sporni djelovi bili su oni koji govore o masturbaciji kao i Penelopin opis seksualnih iskustava. Iako izdato 1922. godine u Parizu, prvi put je u Irskoj objavljeno 1936. godine. Interesantno je da je „pustolovina“ ovog djela u neku ruku kao i avantura Odiseja, koji godinama pokušava da pronađe put do kuće.

„Životinjska farma“ Džordž Orvel

farma

Antiutopijski roman o životinjama koje su osvojile farmu bio je zabranjen zbog političkih konotacija o događajima koji su doveli do dolaska na vlast Josifa Staljina. Satirična alegorija je kritika vlasti, prvenstveno komunizma, ali bila je zabranjena i u SAD-u, ne zbog osuđivanja SSSR-a, već zbog bavljenja tematikom korumpiranih političkih sistema.

GODISNJICA
MARKETING