Ko i zašto želi ugasiti dio policije RS-a koja uspješno radi na Sky predmetima?

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a realizovali su brojne operativne akcije u posljednje dvije godine tokom rada na predmetima “Sky”. No, sada se pojavila informacija da “neko” radi na gašenju tog sektora.

Službenici ovog dijela entitetske policije su u prethodnom periodu, skupa sa MUP-om Kantona Sarajevo, realizovali brojne akcije koje su zahtijevali mukotrpan rad te su bili suočeni s brojnim pritiscima i drugim problemima o kojima nisu govorili u javnosti.

Najzvučnije akcije su se vezivali za Sky aplikaciju, odnosno dešifrovanje tzv. kripte, koje su vodile ka hapšenjima brojnih “velikih riba” koje se terete za organizovani kriminal širom Bosne i Hercegovine.

ČITAJ JOŠ:  Imam iz Kozarca pozvan na saslušanje u MUP RS

Kako Klix.ba saznaje, takve akcije nisu po okusu svih visokopozicioniranih političara u entitetu RS zbog čega su pokrenute određeni potezi da se ovaj dio policije RS-a “smiri” odnosno da se vodi ka njenom gašenju. Na koji način će to biti izvedeno, za sada nije poznato, a jedna od opcija je i unutrašnja reorganizacija.

Ukoliko se ovo zaista i dogodi, to bi bio jasan znak o sponi politike i organizovanog kriminala te da je taj potez napravljen jer bi pošteni istražitelji i policajci mogli razotkriti kriminal ogromnih razmjera, a iza kojeg stoje političke stranke i pojedinci koji vrše visoke funkcije u društvu.

ČITAJ JOŠ:  Imam iz Kozarca pozvan na saslušanje u MUP RS

Treba istaći da je Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u nekoliko navrata uhapsila i svoje pripadnike zbog veza sa kriminalnim miljeom.

Tokom rada na Sky predmetima, ovaj dio MUP-a RS-a skupa sa MUP-om Kantona Sarajevo ostvario je visok stepen saradnje sa međunarodnim policijskim agencijama poput Europola, FBI, DEA, Interpola, Scotland Yarda, kao i policijama u Njemačkoj, Austriji i drugim evropskim zemljama.

Rad na predmetima organizovanog kriminala uključivao je rasvjetljavanje krivičnih djela poput trgovine narkoticima, pranja novca, visoke korupcije koja seže do političkih stranki itd.

ČITAJ JOŠ:  Imam iz Kozarca pozvan na saslušanje u MUP RS

Ono što je također interesantno je i kako je bivši ministar MUP-a RS-a Dragan Lukač “nestao” nakon posljednjih izbora.

Lukač (SNSD) je bio jedan od onih koji je najavljivao veliki obračun s podzemljem, ali i onim osobama u policijskim strukturama koje su imale bliske veze s kriminalcima, a nakon što su se počele prikupljati informacije o imenima koja su koristila Sky aplikaciju. Na njegovo mjesto je stigao Siniša Karan, Dodikov čovjek od povjerenja.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING