r 10
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 0:26
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Godine 1990. lokalni političar Volhard Molkentin (Wolfhard Molkentin) očajnički je tražio nekoga iz svog CDU ko bi se takmičio u baltičkoj izbornoj jedinici na prvim izborima u ujedinjenoj Njemačkoj. Tada mu je neko na uho šapnuo – “Merkel”.

FIXGEHALT

Potpuno nepoznata Angela Merkel osvojila je mandat u izbornoj jedinici 267, koja uključuje baltički obalski grad Stralsund i ostrvo Ruegen. Bio je to početak njenog puta prema “saveznoj kancelariji”.

– Merkel se ni nakon 16 godina upravljanja najvećom evropskom ekonomijom “suštinski nije promijenila” – rekao je Molkentin AFP-u, sjedeći za stolom za kojim je Angelu nekada dočekivao sa kafom i kolačima.

Pomoć u političkoj karijeri

– Bila je vrlo jednostavna, stabilna i pouzdana osoba, što i dalje jeste – objasnio je danas 80-godišnji Molkentin.

Merkel se u utorak posljednji put vratila u svoju izbornu jedinicu zajedno sa kandidatom njenog CDU za kancelara Arminom Lašetom (Laschet) koji zaostaje u anketama i potrebna mu je podrška nekoliko dana prije izbora.

Sa još izuzetno popularnom kancelarkom bio je i Georg Gunter, lokalni CDU-ovac koji se nada da će je zamijeniti u izbornoj jedinici.

Gunter je samo tri godine stariji nego što je Merkel bila 1990. kada je prvi put ušla u Bundestag. U toj izbornoj jedinici kasnije će pobijediti još sedam puta.

Merkel rijetko ima vremena da se vrati u Stralsund i da obiđe ljude koji su joj pomogli u političkoj karijeri.

Molkentin ju je, prije ovog, posljednji put primio u svom domu u Gramendorfu u decembru.

Božićna guska

Svake godine, do 2020., donio bi joj božićnu gusku, a ona ga je pozivala na sve svoje svečane zakletve.

Hans-Joakim Bul, bivši ribar koji živi na ostrvu Ruegenu, poznatom po bijelim pješčanim plažama, nije zaboravio prvi susret s Merkel kada je imala 36 godina.

Prisjetio se kako je buduća kancelarka pažljivo slušala dok su on i njegov otac prigovarali zbog evropskih ulovnih kvota.

– Nikada nije obećala da će biti bolje. Ali rekla nam je: “Vaše probleme ću staviti na sto” – prisjeća se 64-godišnjak.

Oronula ribarska koliba u kojoj je Bul razgovarao s Merkel više ne postoji, ali ostala je fotografija buduće kancelarke rumenih obraza sa njegovim ocem.

– Popila je sa nama četiri ili pet rakija – nasmijao se Bul.

LIDER