Ko je Maria Lvova-Belova: Zovu je “Majka Rusija”, a ukrajinsku djecu tjera da “zavole Putina”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Međunarodni krivični sud (ICC) izdao je u petak naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i Marie Aleksejevne Lvove-Belove.

Oboje se suočavaju s optužbama da su počinili ratne zločine povezane s ratom Rusije i Ukrajine. MKS navodi da su Lvova-Belova i Putin vršili nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusku Federaciju.

Lvova-Belova, koja se u medijskim izvještajima ponekad naziva i Majkom Rusijom, radi kao komesarka za prava djeteta u Ruskoj Federaciji, a na toj funkciji je od kada ju je Putin imenovao 2021. godine. Nedavno je dospjela na naslovne strane kada je na svom Telegram kanalu podijelila informaciju da pomaže u povezivanju ukrajinske djece sa ruskim roditeljima u nadi da će ih usvojiti.

U proljeće 2022. Lvova-Belova je u svoju porodicu usvojila ukrajinskog tinejdžera. Dijete je došlo iz Mariupolja, koji su napali Rusi. Ona je navodno iskoristila primjer kao tranziciju koju čine ukrajinska djeca kada stignu u Rusiju. Poslije nekoliko mjeseci, ukrajinsko dijete počinje da “voli” Rusiju.

“Kada smo ih doveli na teritoriju Moskovske oblasti da se malo oporave, počela je priča da su negativno govorili o Putinu, govorili svašta ružno, pjevali himnu Ukrajine ‘Slava Ukrajini’ i sve to”, rekla je Lvova-Belova, prenosi BBC. “Dakle, postoji ova vrsta negativnosti, možda u početku, ali onda se to pretvara u ljubav prema Rusiji.”

Foto: EPA-EFE

Foto: EPA-EFE

CNN je u februaru izvijestio da Lvova-Belova nastavlja posjećivati ​​teritorije pod ruskom okupacijom u Ukrajini i prati ukrajinsku djecu nazad u Rusiju, gdje ih potom usvajaju ruske porodice. Prema izvještaju, Putin je dao Lviv-Belovoj dozvolu da preduzme “dodatne mjere” za oporavak djece bez roditeljskog staranja na ruskim ilegalno pripojenim teritorijama Ukrajine, uključujući Zaporožje, Herson, Lugansk i Donjeck.

Lvova-Belova često dijeli fotografije i video zapise djece koja naizgled uživaju u novim porodicama na svom Telegram kanalu.

Međutim, ICC je presudio da je rad Lvove-Belove mračniji nego što se to činilo na društvenim mrežama. Optužena je za nezakonitu deportaciju djece i ilegalno prebacivanje djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

ICC je objavio saopćenje u kojem se navodi da su zločini počinjeni na teritoriji Ukrajine počevši od 24. februara 2022. godine, kada je Rusija pokrenula svoju agresiju na Ukrajinu. Operacija je ubrzo prerasla u rat punog razmjera.

“Postoje razumni razlozi za vjerovanje da gospođa Lvova-Belova snosi individualnu krivičnu odgovornost za gore navedene zločine, jer je djela počinila direktno, zajedno sa drugima i/ili preko drugih”, navodi se u saopćenju MKS-a.

Putin se suočava sa sličnim optužbama, a za ruskim predsjednikom je izdat nalog za hapšenje zbog navodnog izvršenja nezakonite deportacije djece i nezakonitog prebacivanja djece iz okupiranih područja Ukrajine u Rusiju.

Klix.ba