Ko nas zabavlja, a kome punimo džepove

Usred nedostatka posla, a težeći što jednostavnijem načinu zarade, i mladi u našoj zemlji sve više se okreću internetu. Među najpopularnijim poslovima za koje na početku trebaju minorna ulaganja su influenseri (influencer), osobe koje putem društvenih mreža zarađuju novac tako što reklamiraju određene proizvode.

Ako uzmemo u obzir podatak Ministarstva civilnih poslova da je u BiH oko 777.000 mladih, od kojih je zaposleno 66 posto, ne iznenađuje činjenica da mladi u ovim poslovima vide priliku za finu zaradu, koja doseže i do prosječne bosanskohercegovačke plaće.

Šansa i za marketinška preduzeća

Korist od objave na društvenim mrežama inače često imaju i brojne poznate osobe, koje već zbog same činjenice da su slavne imaju veći broj pratilaca.  

Važnost influensera prepoznala su i marketinška preduzeća koja u ovom segmentu vide budućnost oglašavanja, pa tako oni koji imaju do 10.000 pratilaca dobivaju do 150 dolara po objavi.

Instagram zvijezde i influenseri sa 50.000 pratilaca zarade oko 300 dolara, dok oni s više od 100.000 pratilaca mogu zaraditi i do 500 dolara.  Kada je riječ o jutjuberima u našoj zemlji (oni koji objavljuju videa na kanalu YouTube), prema podacima iz 2017. godine, bilo ih je 30, koji su na svojim zvaničnim YouTube kanalima imali više od 100.000 pratilaca. Prema tadašnjim podacima, prognozirano je da će se u naredne tri godine pojaviti još 60, koji će od svog rada moći dobro zaraditi.   

Hiljadu pregleda na nekom klipu donosi dolar i po te se tako na milion može zaraditi 1.500 dolara.

Lagodan život je lažna slika 

Lejla Turčilo, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kazala je za „Dnevni avaz“ da su online profesije profesije budućnosti, te da će biti sve više onih koji svoj kompletan biznis zasnivaju na društvenim mrežama.

– Pitanje je kako će se tu razvijati i koncept konkurencije i šta će, zapravo, biti kvalitet na društvenim mrežama. Kada nešto prikriveno reklamirate i oglašavate na internetu, može se zaraditi dosta novca ako uspijete izgraditi svoju karijeru kao influenser, bloger, instagram zvijezda. Činjenica je da ovaj posao donosi novac, samo bi morao postojati sistem regulacije koji nas informira o tome ko širi utjecaj, ko nas zabavlja, a ko nam prodaje, a da toga nismo ni svjesni – kazala je Turčilo.

Ona smatra kako je dosta mladih stvorilo pogrešnu sliku da je to brz i lak novac.

– Ljudi vjeruju da samo nekoliko puta treba da se pojave na društvenim mrežama i da će od tog trenutka dobiti besplatne proizvode koje će reklamirati. Cijela ta priča kako zarađuju influenseri i kako je to lagodan život je lažna slika. Mladim generacijama je bitno kako sa što manje truda doći do što bržeg novca – ističe Turčilo.

Turčilo: Lažna slika mladima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Turčilo: Lažna slika mladima

Najpoznatiji svjetski influenseri  

Kim Kardašijan (Kardashian) s trenutnih 126 miliona pratilaca na Instagramu i Kajli Džener (Kylie Jenner) sa 125 miliona su među najpopularnijim influenserima i Instagram zvijezdama u svijetu. Njihov broj pratilaca se povećava iz dana u dan.

Najbolji influenseri mogu zaraditi i do 187.00 dolara za objavu na Facebooku te 150.000 na Instagramu.

Kim Kardašijan jedna od najpoznatijih u svijetu - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Kim Kardašijan jedna od najpoznatijih u svijetu

Hadžiavdagić: Potpuno posvećena poslu 

Hana Hadžiavdagić-Tabaković je jedna od najpopularnijih bh. Instagram zvijezda i lifestayle influenserki, sa 436.906 pratilaca i 2.060 objava na Instagramu. Kako nam je kazala, posao voditelja i novinara je napustila kako bi se mogla potpunosti posvetiti onome čime se sada bavi.  

– Sasvim slučajno sam ušla u ovaj posao iako sam na javnoj sceni 15 godina. Prije šest mjeseci sam se povukla s televizije i potpuno se posvetila ovome što radim. Reklamiram firme koje imaju velika imena, pa tako imam veliku odgovornost. Direktor sam dvije kompanije, od kojih jedna radi za strano, druga za domaće tržište – kazala je Hadžiavdagić. 

  • Hana reklamira velike kompanije
Hana reklamira velike kompanije  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Personalni fitnes trener Tarik Šečić: Savjeti za vježbanje

Tarika Šečića prati 20.638 pratilaca. Ovaj personalni i online fitnes trener na Instagram profilu ima 4.640 objava. Kako kaže, kroz svoje objave i fotografije na Instagram profilu i YouTube kanalu pruža pratiocima dozu motivacije, savjete u vezi s vježbanjem i pravilnom prehranom.  

  • Tarik kroz objave pruža motivaciju pratiocima
Tarik kroz objave pruža motivaciju pratiocima - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

„lala_food_land“ (Ševala Hodžić): Više od 26.000 pratilaca

Nakon što je u 16. godini doživjela moždani udar, Ševala Hodžić donosi veoma važnu odluku u svom životu. Kao studentica nutricionizma se posvećuje zdravoj ishrani, te tako svakodnevno na svom Instagram profilu objavljuje zanimljive fotografije svojih neuobičajenih jela.   Na Instagram profilu, poznatijem kao „lala_food_land“, ima 26.866 pratilaca. Fotografije food blogerice su mnogim njenim pratiocima inspiracija za kuhanje i promjenu načina ishrane.  

Tatomirović: Od hobija do posla  

Dunja Tatomirović, nekadašnja TV voditeljica, model i glumica, poznata po ulozi u filmu “Grbavica”, od hobija je napravila posao. Jedna od najpoznatijih bh. jutjuberki, poznatija pod novim identitetom “Slatko od dunje”, na svom YouTube kanalu ima 120.047 pretplatnika.  

Tatomirović na svom kanalu objavljuje originalne i duhovite videe iz svoje svakodnevice i na taj način predstavlja svoj život. Broj njenih pregleda doseže i do pola miliona.

Ševaline fotografije neuobičajenih jela  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • Ševaline fotografije neuobičajenih jela

AVAZ.BA