Ko o čemu, ku*va o poštenju: Kako je SDA davne 2013. godine imenovala GIK Zenica

Ko o čemu, ku*va o poštenju – tako bi se najbolje moglo opisati današnje obraćanje na sjednici Gradskog vijeća Zenica SDA vijećnika i to Malika Ejubovića, Namira Škalje, Šerifa Patkovića i Emine Tufekčić, a potom i smiješna konferencija za pojedine medije koju su organizirali nakon sjednice.

Naime, zeničkoj SDA sporno je bilo što su danas na sjednici Gradskog vijeća Zenica za zamjenske članove Gradske izborne komisije izabrani kandidati koji su bili najbolji na intervjuu na nedavnom konkursu za članove Gradske izborne komisije Zenica.

Tako je za govornicu izašao Malik Ejubović, čiju majku je istraživalo Tužilaštvo ZDK, inače doktoricu koja nosi epitet “pokretna zlatara”, i moralisao iako bi prvo svoje ukućane, očigledno, trebao učiti o moralu.

Potom je nastavio moralisati vijećnik Namir Škaljo, upravo onaj vijećnik koji je ohrabrio mjesnog imama u Blatuši da svjesno lažira kvadraturu za grijanje i tako krade preduzeće ”Grijanje” iako se radi o grijanju u džamiji gdje bi se trebalo govoriti o poštenju. Međutim, Škalji i njegovoj SDA odavno ništa nije sveto pa ni džamija, što dokazuju organizujući upravo u Božijoj kući predizborne skupove.

Za razliku od ranijih sjednica, vijećnik Šerif Patković danas nije nikome opsovao majku, možda jer to čini samo tokom najsvetijeg mjeseca ramazana, ali je i on, gle čuda, pričao o moralu. I ptice na grani znaju kako je upravo Patković poratni biznismen i ovisnik o državnim jaslama, koji se obogatio preko leđa boračke populacije. Uhvaćen je nekoliko puta u namještaljkama i krčmljenju novca branilaca! Podsjetimo, Opća boračka zadruga „Kalem“ iz Zenice, koja je od Federalnog ministarstva za boračka pitanja dobila 49.000 maraka za zapošljavanje boraca, tada je bila u vlasništvu Patkovićevog sina Sabira.

Emina Tufekčić, profesorica njemačkog koja je dobila otkaz iz grupacije AS, također je pokušala glumiti o moralu očigledno isfrustrirana jer joj nije pošlo za rukom da progura svoju kandidatkinju, ali i jer se nije uvalila kao savjetnica u kabinetu Mirsada Zaimovića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH). Moguće da je to upravo zbog njene priče iz šuplje u prazno, pa je Zaimović shvatio da je bolje ne imati savjetnicu nego da to radi neiskusna profesorica njemačkog. Također, istražiti ćemo i da li je njena sestra bila prva na listi uspješnih kandidata prilikom zaposlenja u Poreznu upravu Zenica?

Pobunu je podržao i Elmir Duvnjak (A-SDA/NES) inače koalicioni partner sa SDA, činjenica samo na nivou Zenice i ZDK jer zajedno sa opozicijom na državnom nivou ruše Bakira Izetbegović, lidera SDA-a, a što najbolje govori koliko su licemjerni. I Duvnjak je moralisao, dok je nemoguće nabrojati šta je sve ilegalno izgradio njegov stranački šef, a sve to dok se kunu u vjeru i prosipaju priču o moralu. 

Međutim, javnost treba podsjetiti kako je zenička SDA davne 2013. godine štelila da Nezir Pivić, propali kandidat za gradonačelnika Zenice, utrpaju u GIK, odnosno tadašnju Općinsku izbornu komisiju. 

-Općina tadašnja raspisala je konkurs, a nakon intervjua sa komisijom Pivić nije bio prvorangirani. Vijećnik Ibrahim Šišić (SDA) član izborne komisije tada je imao pritisak da pod svaku cijenu stavi Pivića na prvo mjesto. Nebojša Nikolić, sadašnji ministar SDA u Vladi ZDK, poziva članove komisije na ponovni sastanak i govori da Pivić mora biti prvi. Nakon toga, komisija prepravlja bodove i rangira Pivića na prvo mjesto. Na sljedećoj sjednici vijeća komisija izvještava da je Pivić prvi, ali se biraju druge dvije kandidatkinje po osnovu spola i nacionalnosti. Ako već zamjere što danas nisu izabrani najbolje rangirani, nisu ni oni to učinili 2013. godine – priča naš izvor, tadašnji član Komisije za izbor i imenovanje.