Ko su bogati nogometaši koje nije briga za novac od ugovora

brrr
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U nogometu, barem onom profesionalnom u novije doba, ključnu ulogu ima novac. Sve se češće i glasnije čuju vapaji igrača, naročito u engleskoj ligi o prevelikom broju utakmica koje ih iscrpljuju. Priča se i o češćem održavanju Svjetskog prvenstva, koje bi prema prijedlogu FIFA-e bilo svake dvije godine. 

“Bogati prije bogatstva”

Novac je ključna stavka i u odnosima klubova i igrača, odnosno menadžera kao posrednika u obavljanju transfera. Oni najbolji dakako, imaju i najveće ugovore kojima su “osigurani” do kraja života kojeg žive mahom bezbrižno.

Postoje slučajevi koji su povezani primjerice s raznim ovisnostima zbog kojih bi i poneki igrači s jako velikim primanjima završili kao socijalni slučajevi, ali postoji i druga, suprotna strana. Nju čine oni nogometaši koji su bili financijski vrlo dobro potkovani i prije no što su postali zvučni igrači. Ima i nogometaša koji u profesionalne vode nisu ušli iz nešto siromašnijih porodica, već su od malih nogu navikli na luksuzni život te razna bogatstva i privilegije.

Engleski “The Sun” pisao je tako “bogatima prije bogatstva”, o igračima koji se nisu borili za velike ugovore kako bi si kroz igranje nogometa osigurali egzistenciju. Kao prvi primjer, navodi se nekadašnji nogometaš Čelzije Đanluka Vijali (Gianluca Vialli). Njegov je otac milioner, a odrastao je u dvorcu “Castello di Belgioiso” u Kremoni.

Lampard, Pike, Loris i Bolkiah

Drugi slučaj dobrostojećeg predstavlja Frank Lampard. Još jedna Čelzijeve ikona, najbolji klupski strijelac u historiji također dolazi iz porodice bogatih roditelja, a i majčin brat Redkampa (Harry Redknapp) mu je kao nogometni mentor mogao dobro poslužiti za solidan početak svoje igračke karijere. 

Otac je advokat, a majka direktorica bolnice Žeraru Pikeu (Gerard Pique), igraču Barcelone koji danas ima i sve uspješnije poslovno carstvo. Potom, red je spomenuti i Huga Lorisa (Llorisa). Golman francuske nogometne reprezentacije odrastao je u Nici, a majka mu je također advokat, dok je otac bankar. Dakako, najviše materijalnog bogatstva imao je Faik Bolkiah (Faiq), nećak sultana od Bruneja, čije bogatstvo iznosi 20 milijardi dolara.

Bolkiah je probao nešto napraviti u engleskom Lesteru i portugalskom Maritimu, ali nije uspio. Poznat je kao rasipnik, baš poput oca koji prema nekim podacima na sva bogatstva ovog svijeta troši i preko 40 miliona dolara mjesečno.