Portal 072info

Ko su kandidati za gradonačelnika Zenice?

AEAFE261 1485 4C13 B5E9 27E5C4E7DFBD
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stranke na području Zenice uveliko pripremaju kampanju za Lokalne izbore 2020. godine. Dok će stranke pokušati osvojiti mandat gradonačelnika, ali i što više vijećnika u Gradskom vijeću, Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik, kandidirao se za još jedan mandat na poziciji prvog čovjeka grada. 

Naime, Stranka demokratske akcije (SDA) pokušati će vratiti izgubljenu gradonačelničku poziciju, iako još “nemaju” kandidata. Kako nezvanično saznajemo iz političkih kuloara, iako su kandidaturu ponudili mnogima, niko od njih nije htio, odnosno smio prihvatiti utrku za gradonačelničku fotelju. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezvanično, SDA je kandidaturu za mjesto gradonačelnika ponudila Suadu Kaknji, zastupniku u Parlamentu FBiH, Semiru Šutu, komesaru policije, Selvedini Sarajlić Spahić, bivšoj direktorici Doma zdravlja, pa na kraju i Nebojši Nikoliću, ministru u Vladi ZDK, međutim, niko od njih nije se htio upustiti u ovu neizvjesnu avanturu.

Na kraju, a kako nezvanično saznajemo, kao SDA kandidat za gradonačelnika jedino preostaje Nezir Pivić, inače predsjednik GO SDA u Zenici. Drugi izbor, barem u ovom trenutku, zenička SDA nema, a silno žele vratiti izgubljenu funkciju na proteklim izborima. Shodno navedenom, očigledno je da na politički megdan Kasumoviću ne smije izaći niko iz SDA, a da će i izbor Pivića biti nametnut. On bi, također, saznajemo, rado prepustio ovu poziciju nekom drugom kandidatu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
837CEB18 9EFF 4FD1 8C3A 61A184D89C3A

Međutim, medijska kampanja je uveliko počela, pa je Pivić “pao” već na prvom testu. Naime, u intervjuu za “Našu riječ”, Pivić je kopirao slogan Ismeta Sarajlića (SBB BiH) sa prethodnih Općih izbora, što najbolje svjedoči koliko bi kao gradonačelnik građanima Zenice ponudio “novog”. Činjenica, u njegovu parolu ugradio je samo naziv stranke, sve ostalo je prepisao od Sarajlića.

12762FFA FE9B 4063 92D3 1115AA44EA1B
Pivić kopirao slogan SBB-a

S druge strane, Fuad Kasumović, aktuelni gradonačelnik Zenice, već odavno je najavio svoju kandidaturu za još jedan mandat na mjestu prvog čovjeka grada čelika. Ogromne simpatije građana, brojni projekti poput “Toplane”, Poslovne zone,  zajedničkih naplatnih mjesta, infrastrukturnih projekata…, vraćanje života gradu realiziranjem dočeka Nove godine, Zenica summer festa, Studengrada…, samo su neki od razloga zbog čega uživa ogromno povjerenje sugrađana i nameće se kao najozbiljniji kandidat na predstojećim izborima. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Osim brojnih realiziranih, tu su i mnogi drugi projekti koji su na njegovu inicijativu trebali biti realizirani, ali zbog blokade i opstrukcija većine u Gradskom vijeću, uprkos vanljudskih napora Kasumovića, do njihove realizacije nije došlo. 

69D9C65C 9A54 472C 9509 6B9B2DC2431B
Kasumović uživa ogromno povjerenje građana

Pored Kasumovića, kandidaturu je obznanio i zenički profesor Dženan Skelić, nekadašnji simpatizer i lice sa liste Saveza za bolju budućnosti BiH – Fahrudin Radončić. Iako je najavljivao cunami pravednosti i snažnog razvoja, kao kandidat za Parlament Federaciie BiH, nije dobio dovoljan broj glasova građana. Međutim, to ga nije spriječilo da poveća političke apetite, te se ove godine pokuša kao kandidat Stranke penzionera za gradonačelnika, očigledno vođen parolom “Važno je učestvovati”. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
214C2A78 73C8 412F A396 0BBB6CDDB0CC
Skelić kandidat Stranke penzionera

Iako još nije zvanično, kandidat A-SDA za gradonačelnika Zenice ponovo će biti, sve je izvjesnije, Ramo Isak. Najavila je to dijelom i Diana Bešić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica, u intervjuu za 072info.

Inače, Isak je zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
DFDC3418 3833 437B A229 CFCC61C2029F
Ramo Isak, sve izvjesnije, kandidat A-SDA za gradonačelnika

Pored Kasumovića, kao još jedan nezavisan kandidat za gradonačelnika Zenice je i Boris Britvar. S obzirom da ga većina birača slabo poznaje, donosimo nekoliko biografskih podataka. Britvar je 2017. godine bio nosilac liste za Parlament Federacije BiH kao član „Naše stranke“ Zenica. Nakon završetka fakulteta 1984. godine, zaposlio se u Željezari Zenica, kao stipendista, a od 1989. godine pokrenuo privatni biznis. Svega godinu dana i to od 2000. do 2001. godine obavljao je funkciju pomoćnika načelnika za urbanizam, da bi 2001.-2002. godine bio imenovan na dužnost zamjenika federalnog ministra za prostorno uređenje i zaštitu okoliša.

4CAA9F9B 4525 425C 8263 8839B30BECF8
Britvar poznat kao Facebook aktivista

Iako samo godinu pomoćnik, Britvar se sada upustio u avanturu četverogodišnjeg mandata, ali kao gradonačelnika. Inače, poznat je i kao Facebook aktivista, gdje vrlo često kritizira projekte, uglavnom, one koje je i većina u vijeću protekle četiri godine opstruirala. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kandidata za gradonačelnika ponudit će i Naša stranka, međutim, za sada vješto kriju ime kandidata. Javno će ga, saznajemo, saopćiti u naredni ponedjeljak.

Narod i pravda, SDP i Snaga centra, barem za sada, ne obećavaju kako će imati kandidata za gradonačelnika. Oni će, najvjerovatnije, podržati nekog od naprijed navedenih kandidata. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada govorimo o predstojećim Lokalnim izborima 2020. godine u Zenici, valja istaći da će se pojaviti i “Zenička inicijativa”, lista novih lica u svijetu politike koji će, zasigurno, osvojiti povjerenje brojnih birača posebno sada kada su građani svjedočili prijenosu sjednica na kojima se blokirao svaki projekt za razvoj Zenice. Ali i postavci vijeća koja je pokazala da su im važne samo funkcije i lični interesi, zbog čega ni danas, zbog najavljene smjene predsjedavajuće i Radnog predsjedništva, ne smiju zakazati sjednicu vijeća na koju čekaju brojni projekti.

Hrabri činjenica da će to građani Zenice u novembru itekako znati kazniti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

(072info)

Podijelite članak
  • 1.5K
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Čestitka gradonačelnika Kasumovića povodom Kurban-bajrama

072info.com

ZENICA: Nastavljeni radovi na izgradnju obaloutvrde, počinje realizacija projekta vrijednog 2,7 miliona KM

072info.com

POTVRDILA OBA DOMA: Konačno usvojen budžet BiH za 2020. godinu, osigurano održavanje izbora

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME