Ko su svjedoci u predmetu “Respiratori”

7 98
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Tužilaštvo BiH je, u aferi Respiratori”, dodalo novu tačku optužnice 2.5. kojom Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića tereti da su “namjeravali” od „Srebrne maline“ kupiti zaštitnu medicinsku opremu za 2,9 miliona maraka.

– Pripadnici Udruženja su, po osnovu prethodno osmišljenog plana, nakon realizacije nabavke respiratora namjeravali realizovati i ovaj dio Plana, do čega nije došlo usljed nedostatka odobrenih sredstava Federalne uprave civilne zaštite u opisano vrijeme, a potom i istražnih aktivnosti nadležnih organa – navedeno je u “novoj” tački optužnice čiji sadržaj je objavio portal Istraga.ba i možete je pročitati na ovom linku.

ČITAJ JOŠ:  Sud BiH izmijenio rješenje o mjerama zabrane Novaliću: Reagiralo Tužilaštvo

Osim ovog dijela, u odnosu na nacrt optužnice koji je sačinjen u četvrtak, Tužilaštvo je u petak popodne na spisak optuženih dodalo i ministricu finansija Jelku Milićević koja, iako je formalno bila šefica Kriznog štaba, nije označena kao član Udružene grupe za činjenje krivičnih djela, te je optužena samo za nesavjestan rad u službi.

Kako se može vidjeti u optužnici, Tužilaštvo BiH uopće ne navodi da je Jelka Milićević u spornom periodu bila šefica Kriznog štaba i, formalno, komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite preko koje su išle nabavke sumnjive opreme. Državni tužioci tek ističu da je ona ministrica finansija koja je bila nesavjesna kada je, zajedno sa Fadilom Novalićem potpisala odluku kojom je Srebrnoj malini isplaćeno 10,5 miliona maraka za nabavku respiratora iz Kine.

ČITAJ JOŠ:  ZBOG KVARA NA KOTLU Zeničanima reducirana isporuka grijanja

Stoga je ona izdvojena iz Udružene grupe koja je činila krivična djela, pa je optužena – sama. 

Na spisku svjedoka u ovom predmetu nalazi se 67 osoba, a među njima su Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke, Sebija Izetbegović, Edita Kalajdžić, Hasan Ganibegović, Ana Bavrka, Mladen Čančarević, Emir Granov, Davor Pehar, Naser Orić, Asim Sarajlić, Aljoša Čampara…

Avaz

GODISNJICA
MARKETING