Portal 072info

Ko uradi ovo može ostati: Konačno lijepe vijesti, Njemačka olakšava useljavanje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Njemački Bundestag usvojio je paket migracijskih zakona kojima se pooštrava davanje azila, a olakšava se useljavanje stručnjaka za potrebe tržišta rada u toj zemlji.

Kako prenose mediji, paket obuhvata sedam zakona koji, osim ‘uređenog povratka”, odnosno protjerivanja, obuhvataju i useljavanje stručne radne snage i integraciju.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego i za sve one koji pronađu zaposlenje ‘koje odgovara njihovoj kvalifikaciji”. I to za sva zanimanja, a ne samo za ona koje njemačka Agencija za zapošljavanje proglasi deficitarnima kao što je to bio slučaj i dosad. Velika novost je i ta da će onima sa stručnom kvalifikacijom biti omogućeno i da prije samog zaposlenja dođu u Njemačku kako bi ovdje tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest mjeseci, a uslov je da se tražilac može sam uzdržavati – piše Deutsche Welle.

Sa druge strane, za tražioce azila koji pronađu radno mesto, otvaraju se nove mogućnosti ostanka u Njemačkoj.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Ovo je prekretnica u našoj migraconoj politici. Bolji pristup strane stručne radne snage Njemačkom tržištu rada veoma je važan dio buduće migracione politike Nemačke – rekao je Horst Zehofer, njemački ministar unutrašnjih poslova, prenosi Welt.

Deutsche Welle  navodi da je pravilo o Balkanu zasad ograničeno do kraja ove godine. Novi zakon o useljavanju bi po svoj prilici, trebao stupiti na snagu početkom 2020.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

– Pravilo o zapadnom Balkanu trenutno prolazi kroz proces evaluacije. Konačan izvještaj se očekuje krajem ove godine. Hoće li pravilo ostati na snazi i nakon ove godine, odlučiće se tek nakon završnog izvještaja – odgovorili su za Deutsche Welle iz njemačkog Ministarstvu za rad, na pitanje hoće li pravilo o zapadnom Balkanu ostati na snazi nakon 2019. godine, prenosi Avaz.

Podijelite članak
  • 253
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6