Koalicija “Pod lupom”: Sakupljeno 92.000 potpisa za slobodne i poštene izbore

p 7
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” održala je danas, ispred zgrade Parlamentarne skupštine, pres konferenciju na kojoj su predstavili inicijativu za unapređenje izbornog procesa u BiH kako bismo “konačno imali slobodnije i poštenije izbore”.

Medijima se prvo obratio Hasan Kamenjaković portparol, koji je predstavio rad i djelovanje koalicije, kao i cilj kampanje koja uključuje građane i građanke BiH.

– Glavni cilj kampanje je spriječavanje izbornih krađa i prevara uvođenjem elektronskih provjera birača i mašina za skeniranje glasaških listića – rekao je Kamenjaković.

ČITAJ JOŠ:  Ako je u FBiH 70 posto Bošnjaka, kako onda probosanske stranke osvajaju 79 posto glasova

U sklopu kampanje potpisivanja građanske peticije sa ciljem uvođenja novih tehnologija u izborni proces, Koalicija “Pod lupom” je u saradnji sa preko 70 organizacija civilnog društva u BiH prikupila 92.000 potpisa građana i građanki BiH koje će danas predate Parlamentarnoj skupštini.

– Peticija će bti dostavljena Interresornoj radnoj grupi. Danas ćemo dobiti 92.000 razloga više za unapređenje izbornog procesa u BiH kako bismo konačno imali slobodnije i poštenije izbore – rekao je Dario Jovanović, projekt menadžer koalicije.

ČITAJ JOŠ:  Jesu li političke slobode u Bosni i Hercegovini stvarnost ili mit?

Prema njegovim riječima, većina građanstva u BiH smatra da je neophodno poboljšati izborni proces u BiH koji je godinama kompromitovan

– Želimo da smanjimo utjecaj stranačkih ljudi u izborni proces kroz rješenja koja podrazumijevaju nove tehnologije. Iako te tehnologije nisu novost jer postoje u oko 50 demokratskih država svijeta i potrebna je politička volja da bi se primijenile u praksi – pojasnio je Jovanović.

Za unaprjeđenje izbornog procesa u BiH ostalo je 45 dana, a Koalicija “Pod lupom” će za to vrijeme nastaviti zagovaranje poboljšanja izbornog procesa. Peticiju građani mogu potpisati online na web stranici Koalicije.

ČITAJ JOŠ:  Šta znači preporuka za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji
p 7

GODISNJICA
MARKETING