Kod pacijenata iz Visokog potvrđena salmonela, ljekari upozoravaju na izbjegavanje majoneze

U razgovoru za Klix.ba potvrdio je ovo načelnik Odjela za infektivne bolesti u Kantonalnoj bolnici Zenica Ednan Drljević i kazao kako su pomoć zatražila još dva pacijenta koja nisu jela u ugostiteljskom objektu kao prva grupa pacijenata.

“Kod preostala dva pacijenta iz prve grupe koji su nam se obratili za pomoć nije potvrđeno prisustvo salmonele, ali postoji velika sumnja. Još dva pacijenta su nam došla iz Visokog, ali nisu jeli u istom restoranu kao šest pacijenata kod kojih je ustanovljena salmonela”, rekao je Drljević.

Dodao je kako krivica ne može biti na vlasnicima restorana, ali ni da posebni apeli građanima ne mogu toliko pomoći.

“S obzirom na to da je salmonela nastupila nakon konzumiranja ručno pravljene majoneze, možemo samo preporučiti vlasnicima da koriste samo svježa jaja, posebno u ljetnim mjesecima. Za smjesu u kojoj se koristi 50 jaja, samo jedno pokvareno jaje je dovoljno da se zaraze i druga jaja. Imali smo još slučajeva u prošlosti u Doboju, Sarajevu, Zavidovićima te građanima možemo samo poručiti da izbjegavaju konzumiranje ručno pravljenih majoneza i onih za koje nisu sigurni kako su napravljene”, zaključio je Drljević.

Pacijentima u Kantonalnoj bolnicu Zenica je izolirana salmonela, a na pretragama će ostati šest do sedam dana.

Klix.ba