Portal 072info

Kod Zenice bukti još jedan požar, vatrogasci apelovali na građane da ne pale nisko rastinje

U zeničkom naselju Vardište u večernjim satima došlo je do požara izazvanog paljenjem niskog rastinja, a zenički vatrogasci uputili su apel građanima da ne vrše nekontrolisano paljenje niskog rastinja. Večerašnji požar koji je izazvao pažnju mještana okolnih mjesta u zeničkom naselju Vardište samo je jedan u nizu koji je zabilježen u proteklih mjesec dana na području Zenice.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Iz Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica na prvi poziv su kazali da su informisani o požaru, dok su drugi put negirali informaciju o požaru. Dodali su kako su danas imali dvije intervencije na gašenju niskog rastinja, te da se svakodnevno susreću s nepažnjom građana koji nesavjesno zapale nisko rastinje s ciljem “čišćenja” površina.

Foto: E. M./Klix.ba

Foto: E. M./Klix.ba

Apelirali su građanima da je poduzimanje ovakvih aktivnosti potpuno bespotrebno, a paljenje su kritikovali i zenički ekolozi i ljubitelji prirode koji su kazali da se nemjerljiva šteta nanosi pticama paljenjem niskog rastinja u blizini šuma te da građani zbog toga moraju biti savjesni u svojim aktivnostima.

U skladu sa Krivičnim zakonom FBiH predviđene su i sankcije kazne zatvora i novčane kazne u slučajevima kada usljed spaljivanja nastane požar koji ima za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 61
    Shares