Portal 072info

Kofein i trening nisu dobra kombinacija

Ako konzumirate pogrešnu vrstu pića prije ili u toku treninga, ona vas može dovesti u opasnost od nastajanja bolesti bubrega, utvrđeno je u jednom istraživanju koje je obavljeno na Univerzitetu u Bafalu. Ona su posebno opasna ukoliko ih konzumirate na visokim temperaturama. Cilj istraživanja bio je izučiti da li se na visokim temperaturama treba konzumirati voda ili kofeinski napici. Istraživanje je obuhvatilo 12 zdravih odraslih osoba koje su dugo radile vježbe u laboratorijama na 35 stepeni Celzijusa. Jedna grupa je pila visokofruktozno kofeinsko piće dok je druga pila običnu vodu.

Oni koji su pili kofeinsko piće imali su veći nivo vazopresina u krvi, a to je hormon koji podiže krvni pritisak. Također su bili blago dehidrirani.

U rezultatima istraživanja je navedeno kako konzumacija kofeinskih pića tokom i nakon vježbanja pri visokoj temperaturi ne rehidrira, te nije idealno rješenje za rehidraciju tokom vježbanja po vrućini.

Ovo istraživanje je objavljeno u jednom američkom časopisu, te je i tamo navedeno kako su u trening sesijama učesnici proveli pola sata na traci za trčanje te su se onda odmarali 15 minuta i tad su pili po pola litre kofeinskog pića ili vode.

Nakon pauze su ciklus ponavljali još tri puta tokom četiri sata, a prije nego što su napustili laboratoriju popili su još tečnosti. Svaki naredni dan su im mjereni krvni pritisak, tjelesna temperatura, broj otkucaja srca, težina i promjene na bubrezima.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 8
    Shares