Koga se boji Dodik?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Vlada Republike Srpske je u nastavku 13. sjednice utvrdila i Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Zakon o udruženjima i fondacijama RS-a uredio je pitanja osnivanja, postupak registracije, unutrašnju organizaciju i prestanak rada, s tim da oblast javnosti rada nije regulisao.”Republika Srpska do danas nije uredila posebnim zakonom oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga kao i nadzor nad zakonitošću rada i ostale odredbe o radu neprofitnih organizacija”, naveo je.

Vlast RS-a smatra da se nepostojanjem zakona “stvaraju pretpostavke za urušavanje pravnog sistema i ustavno uređenja RS-a”.

“Nepostojanjem zakona kojim se propisuje oblast javnosti rada neprofitnih organizacija, njihovo političko djelovanje, objavljivanje finansijskih izvještaja, vođenje poslovnih knjiga kao i nadzor nad zakonitošću rada i ostale odredbe o radu neprofitnih organizacija, stvaraju se pretpostavke za urušavanje pravnog sistema i ustavnog uređenja Republike Srpske i čine štetne posljedice na rad organa i organizacija Republike Srpske”, navedeno je.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je ranije da će uskoro biti predložen zakon o djelovanju nevladinih organizacija i sličnih udruženja u Republici Srpskoj, koji će biti identičan američkom zakonu.

“SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD-a”, rekao je Dodik. On je dodao da će biti preuzeta terminologija, te će samo umjesto SAD pisati Republika Srpska.

Dodik je naglasio da taj zakon podrazumijeva prijavljivanje svake vrste transakcije i svakog djelovanja.