Koja banka u FBiH ima najveći rast kreditnog portfolija u prvoj polovini 2022. godine?

kredit 696x517 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako je u prvih šest mjeseci Union banka ostvarila dobit od samo 469.000 KM, iz ove finansijske institucije u vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u odgovoru za Faktor tvrde kako se imaju čime pohvaliti te kako profit nije adekvatan pokazatelj snage.

– Union banka d.d. Sarajevo je jedina komercijalna banka u većinskom državnom vlasništvu čiji poslovni model, u skladu sa vizijom i misijom banke, nije usmjeren ka maksimiziranju dobiti, već je ista u funkciji razvoja banke i mogućnosti pružanja što povoljnijih usluga i proizvoda za naše klijente.

Zaključno sa 30.6.2022. godine Union banka je ostvarila uvjerljivo najveći rast kreditnog portfolija na bankarskom tržištu FBiH (rast ukupnog bankarskog tržišta FBiH iznosio je 1,6 posto u odnosu na 2021. godinu dok je Union banka za isti period ostvarila 15 posto), kao i ukupne kamatonosne aktive (rast ukupnog bankarskog tržišta FBiH iznosio je 0,4 posto u odnosu na 2021. godinu, dok je Union banka za isti period ostvarila 25,6 posto) čime smo pokazali da smo pouzdan partner privredi i stanovništvu u ovim izazovnim vremenima.

Postignutim rezultatom potvrdili smo status jedne od najbrže rastućih banaka na bankarskom tržištu u protekloj deceniji. Izniman rast, u skladu sa propisima u bankarstvu, između ostalog zahtijeva i izdvajanje određenog nivoa rezervisanja što direktno utječe na visinu iskazane dobiti u tekućoj godini – naveli su u odgovoru iz Union banke.

Faktor

GODISNJICA
MARKETING