Portal 072info

Koja zemlja regije je najpovoljnija turistima iz BiH: Isplati li se ljetovati u Crnoj Gori?

Samo crnogorsko primorje uglavnom posjećuju turisti iz Srbije, ali može se primijetiti i mnogo gostiju iz BiH

Nisu rijetki bosanskohercegovački turisti koji posljednjih godina posjećuju crnogorsko primorje. Postoji i tradicija odlazaka u ovu zemlju, posebno njenu budvansku rivijeru i pitoma mjesta koja se prostiru ovim dijelom obale, prenosi N1.

Premda je broj odlazaka na turistička putovanja iz BiH uglavnom i dalje naslonjen na hrvatsku obalu, značajno je povećan uticaj Crne Gore na listi omiljenih desetinacija građana i ove zemlje. No, loša saobraćajna komunikacija i katastrofalni uvjeti na putu ka graničnom prelazu Hum iz pravca Foče, najveći su problem.

Stoga je bolji izbor nekog drugog graničnog prelaza jer ono što ćete vidjeti u tih dvadesetak kilometara puta Foča – Šćepan Polje nije dostojno pažnje. Najbolje je da ga zaboravite, pored brojnih rupa na cesti, velike su šanse da vas iznenadi i kakva domaća životinja, krava ili ovca, koje se ovdje slobodno kreću bez ikakve kontrole.

Samo primorje uglavnom posjećuju turisti iz Srbije, ali može se primijetiti i mnogo gostiju iz BiH. Cijene su povoljne. Apartman za tri osobe naći ćete i za 30 eura na 200 metara od plaže, cijena espresso kafe je 1 euro, a limunada košta 1.7 eura. Točeno pivo 0.33l košta 1.50 euro dok je cijena limenke red bulla 3 eura. Porcija pilećih fileta s prilogom košta 5.5 eura dok ćete pizzu u solidnom restoranu pojesti za 4 eura.

Flaširana coca cola košta 1.70 eura, a cijene cigareta identične su onima u BiH. Set za plažu (dvije ležaljke, suncobran i stol) koštat će vas od 6 do 8 eura, a ono što baca mrlju na generalno dosta pozitivan utisak koji ćete uglavnom ponijeti iz ove zemlje, jesu grozne saobraćajne navike tamošnjih vozača, ali i skromna signalizacija. Vozi se brzo po uglavnom skromnim kolovozima s bezbroj nepreglednih krivina.

Oni koji znaju kako je bilo kazat će da je sada neuporedivo bolje, ali utisak je da još uvijek nedostaje organizatorskih vještina i svijesti da se može i mora bolje. Korak iza kolega iz Dalmacije i nije tako loš rezultat. A prostora za napredak je mnogo.

Podijelite članak