Portal 072info

Koje su najbolje boje zidova za svaku prostoriju u domu?

Odabrati idealnu boju zidova može biti zahtjevan posao. Kod uređenja interijera i posebno kod odabira boje zidova uglavnom ne promatramo svaku prostoriju zasebno, a upravo bismo to trebali napraviti, prema mišljenju psihologinje Sally Augustin.

1. Spavaća soba “voli” plavu

Plavu univerzalno povezujemo s mirom i odmorom, vjerovatno iz evolucijskih asocijacija na nijansu neba ili vode. Studije su dokazale kako će se ljudi bolje odmoriti u plavim sobama. Za najbolji efekt birajte prigušene i ne previše tamne nijanse. Obavezno izbjegavati – ljubičastu.

2. Za radnu sobu isprobajte boju kadulje

Zelena potiče na razmišljanje, a mozak će najbolje raditi okružen zelenim tonovima. Razlog tome je što podsjeća na prirodu, u kojoj je uvijek najlakše razbistriti misli. Kao što je i slučaj s plavom, birajte manje intenzivne nijanse – kadulja je idealan izbor. Sally Augustin ističe kako i najkraća izloženost crvenoj usporava analitičko razmišljanje, stoga je u ovom slučaju izbjegavajte.

3. Crvena ili kobaltno plava za kuhinju

Bojenje zidova u kuhinji malo je složenije. Većina dizajnera ponudit će neko crveno ili narančasto rješenje i to je uredu ako vam ne smeta što te nijanse potiču apetit. Za suprotan efekt odaberite kobaltno plavu. U kuhinji su intenzivnije nijanse poželjne, a u obzir čak dolazi kombinacija plave i crvene.

4. Kupatilo će biti ljepše uz nježno rozu

Bijela može biti previše stroga, pa za kupatilo birajte nježno rozu.

5. Tople pješčane nijanse za dnevni boravak

Izbjegavajte tamnije i intenzivnije nijanse kako teški zidovi ne bi ‘ubili’ atmosferu. Odaberite neku toplu i neutralnu nijansu poput boje pijeska. Tamne boje i preintenzivni tonovi mogu biti pomalo depresivni.

Faktor.ba

Podijelite članak