Koje su najpopularnije boje automobila

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Hemijska grupa BASF je objavila koje su najpopularnije boje novih automobila na svijetu. Iznenađenje je da se dodaje sve više posebnih boja, poput “ljubičaste”.

Kod prve tri, stvari su ostale iste jer se već godinama na vrhu mijenjaju crna, bijela i siva. Učešća akromatskih boja, podijeljenih na bijelu, crnu, sivu i srebrnu, rastu u odnosu na prošlu godinu. 

Bijela je porasla sa 37 na 39 posto ukupnog broja u 2022., što je čini daleko najpopularnijom bojom automobila na svijetu. Crna je završila na drugom mjestu i s ukupno 18 posto. Siva je također nešto popularnija nego prije sa 16 posto, dok je srebrna uspjela zadržati svoj udio od 8 posto.

ČITAJ JOŠ:  Ovo je najprodavaniji automobil u Evropi u 2022.

Ukupno, tri boje čine 81 posto ukupnog broja vozila, odnosno više od tri četvrtine svih novih automobila. U 2021. to je bilo 77 posto.

Ukupan udio boja poput crvene, plave i zelene se smanjuje s 23 na 19 posto. Ipak, BASF vidi svijetlu tačku, jer kreativnije boje u ovoj kategoriji dobijaju određenu popularnost. Prvi put se pojavljuje ljubičasta boja na karti boja automobila.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING