Koje su zemlje najzaduženije

20200715174921 610711
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Javni dugovi zemalja širom svijeta ubrzano se gomilaju jer vlade nastoje da obezbijede sredstva za saniranje ekonomske štete izazvane pandemijom virusa korona i za privredni oporavak putem emisije duga, davanjem kreditnih garancija kompanijama i drugim sredstvima.

Najveći dug među državama svijeta u nominalnom iznosu imaju Sjedinjene Države, ali kada se posmatra odnos javnog duga prema BDP-u, onda je na čelu ove liste Japan s udjelom duga u ekonomskom proizvodu od 283 posto, prema podacima sa portala US Debt Clock.org.

ČITAJ JOŠ:  Ukrajinski predsjednik objavio video: Nismo pobjegli, svi smo tu 

Američki državni dug trenutno je težak 26,5 biliona dolara i procentualno odgovara iznosu od 100,5 posto BDP-a.

S druge strane, nacionalni dug Japana je nešto veći od 12 biliona dolara, dok je vrijednost domaćeg proizvoda oko 4,3 biliona dolara, zbog čega se Z emlja izlazećeg sunca smatra najzaduženijom na svijetu.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija vrijedna približno 13,7 biliona dolara, ima dug od oko 7,3 biliona dolara, koji čini 53 odsto BDP-a.

Kada je riječ o evropskim zemljama, najveći teret javnog duga u odnosu na ekonomski proizvod ima Grčka. Njen dug iznosi nešto manje od 450 milijardi dolara, što čini 220 procenata BDP-a.

ČITAJ JOŠ:  Na privatnoj zabavi u BiH okupilo ih se 30, pa se potukli

Slijedi Italija sa dugom od tri biliona dolara, koji je jednak kao 158 procenata BDP-a, prati je Portugal sa koeficijetnom duga prema bruto proizvodu od 156 posto, a, na opšte iznenađenje, u ovom društvu se nalazi i Belgija s udjelom duga od 128 odsto u BDP-u.

Lokomotiva evropske ekonomije, Njemačka, takođe je značajno povećala nacionalni dug, koji sada iznosi oko 81,6 posto BDP-a, francuski dug je premašio vrijednost godišnje domaće proizvodnje i iznosi 116 procenata, a slična je situacija i s Veikom Britanijom, čiji dug čini 105,5 odsto BDP-a.

ČITAJ JOŠ:  Nova priča o sporazumu Ukrajine i Rusije: Koji pregovarački scenariji su dospjeli u prvi plan?

Prema podacima sa ovog portal, koji u realnom vremenu prati promjene stanja dugova 30 svjetskih država, najniže učešće javnog duga u BDP-u imaju Saudijska Arabija i Rusija, 15,7 procenata, odnosno 19,3 posto, respektivno.

GODISNJICA
MARKETING