Screenshot 5 61
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava
NER FIT

Nemoguće je odvojiti digitalni svijet od onog koji gradite sa svojim partnerom. Navike koje imate pri korištenju mobitela ili laptopa mogu ugroziti vaš ljubavni život, a da toga uopće niste svjesni.

FIXGEHALT

Četiri načina pomoću kojih možete biti sigurni da “digitalni segment” vaše veze bude zdrav su:

Nemojte pretjerano koristiti telefon

Pretjerano korištenje telefona dok provodite vrijeme s partnerom nije samo nekulturna praksa. Istraživanje iz 2017. godine u kojem su učestvovali bračni parovi pokazalo je da ono može dovesti do depresije kod osobe koja se osjeća zapostavljeno.

LIDER

Drugo istraživanje objavljeno u magazinu Psychology of Popular Media Culture utvrdilo je da je osjećaj pretjerane povezanosti s telefonom, čak i kada ga ne koristite, povezan s nezadovoljstvom u vezi.

Ne pretjerujte s objavljivanjem na društvenim mrežama

Ako ste ikada pomislili da parovi koji često objavljuju zajedničke fotografije pokušavaju svima dokazati da su sretni, iako to nisu, nauka je na vašoj strani. Studija objavljena u Psychology of Popular Media Culture pokazala je da je učestalo objavljivanje također povezano s nezadovoljstvom u ljubavnom odnosu.

Ovo ne znači da je svaki vid aktivnosti na društvenim mrežama nepoželjan. Naravno da je u redu da budete sretni ako partner objavi zajedničku fotografiju. Ključno je prije toga razgovarati o tome šta je prihvatljivo.

Dogovorite se oko perioda telefoniranja ili slanja poruka

Neki parovi vole stalno biti u kontaktu, dok drugi rijetko šalju poruke. Obje opcije su prihvatljive, ali samo ukoliko to odgovara objema stranama.

Obaveze su važne i morate ih se pridržavati. Ako ste se dogovorili da ćete biti u kontaktu jednom dnevno, onda to i ispunite. Imajte na umu da nikada ne biste trebali zaboraviti na važne datume (rođendane, godišnjice i slično).

Ne bavite se mikro-prevarama

Mikro-prevare su naizgled nevažne stvari koje ne označavaju konkretne prevare, ali mogu upućivati na njih. Njih je deško odrediti jer svako ima različite granice primjerenog ponašanja u vezi.

Slanje poruka bivšim partnerima, opušteniji način ponašanja kada izlazite s prijateljima i slično mogu biti mikro-prevare koje će zasmetati partneru. Naravno, treba znati i kada negodovanje postaje opsesivno ponašanje. Tada je vrijeme da prekinete vezu.