Kojim sportom se baviti da bi živjeli najduže

Kojim sportom se baviti da bi živjeli najduže

Znamo da je redovno vježbanje dobro za naše zdravlje, stručnjaci savjetuju da nam čak i 20 minuta brzog hoda dnevno može pomoći da živimo duže. Stoga ima smisla pretpostaviti da će sportisti živjeti još duže, zar ne? Ali koja vrsta sporta je najbolja u tom pogledu?

Naučno istraživanje iz Skandinavije 1993. godine uzelo je 2.613 najboljih finskih muških sportista i podijelilo ih u tri različite grupe.

U prvoj su bili snažni sportisti koji se bave boksom, hrvanjem ili dizanjem tegova. U drugu grupu svrstani su oni koji se bave ekipnim sportovima – nogometaši, košarkaši i hokejaši. U trećoj grupi bili su sportisti kojima je izdržljivost jača strana i bave maratonima, trčanjem na duge staze ili skijaškim trčanjem.

Istraživači su zatim uporedili ove sportiste sa 1.712 uobičajenih finskih muškaraca koji nisu bili aktivni sportisti. Rezultati su pokazali da su u prosjeku snagatori živjeli 1,6 godina duže, sportisti koji trenuraju ekipne sportive 4 godine duže, a trkači, maratonci i ostali iz te grupe živjeli su 5,7 godina duže.

Studija, u odnosu na one koji se ne bave sportom, pokazuje i da sportisti imaju mnogo manje šansi da umru u određenim godinama. Tako su trkači imali 43 posto, sportisti ekipnih sportova 33 posto, a oni koji se bave borilačkim sportovima 10 manji rizik, piše Labmate.

Vježbanje ima brojne blagodeti po zdravlje (Foto: Shutterstock)
Vježbanje ima brojne blagodeti po zdravlje (Foto: Shutterstock)

Studija koju je 2001. godine objavilo Američko medicinsko udruženje istraživača bavila se maksimalnom količinom kiseonika koje tijelo može unijeti tokom vježbanja (VO2 max). Sportovi koji zahtijevaju visok VO2 max, poput trčanja na duge stazu, čine napore da unesete kisik u pluća. Dokazano je da sportovi koji ne zahtijevaju visoki VO2 max, poput boksa, ne zahtijevaju toliko napornog rada kako biste dobili dragocjeni kisik.

Postoje faktori koji nisu obuhvaćeni u dvije prethodne studije koje imaju utjecaj na životni vijek i sport. Studije nisu uzimale u obzir šta su sportski radili nakon sportske karijere. Postoje dokazi koji ukazuju na to da je umjereno vježbanje tokom cijelog života bolje od takmičarskih sportskih karijera koje se završavaju u mladosti.

Pored zdravstvenih blagodati, timski sport može naučiti disciplini, sportskom ponašanju i medicini, dok isprobavanje rtazličitih sportskih vještina može spriječiti dosadu i omogućiti vam upoznavanje novih ljudi.

Postoje i sportovi koji mogu pomoći kod određenih problema povezanih sa starenjem. Trening otpora nevjerovatno je dobar u sprječavanju trošenja mišića, takođe jača i kosti.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica