Kolika su primanja funkcionera : Zastupnici u BiH “šampioni” u regionu

ee 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Da politički predstavnici u Bosni i Hercegovini za bh. uvjete imaju basnoslovne plaće, dok, s druge strane, nisu u stanju ispunjavati ni svoje elementarne dužnosti, što se u posljednje vrijeme, primjerice, savršeno vidi i na primjeru nabavke vakcina, opće je poznata stvar.

Ipak, razmjere bezobrazluka domaćih političkih zvaničnika prema građanima BiH dobivaju dodatnu dimenziju kada se uporede plaće bh. političara s onima u regiji i posebno kada se uporede s prosječnim plaćama u BiH.

Laka para

O svojim plaćama i naknadama u BiH odlučuju sami zastupnici donošenjem odgovarajućih zakona. Kada je riječ o primanjima, posebno je lagodna pozicija zastupnika u Državnom parlamentu. Svaki zastupnik i delegat u startu ima 4.500 KM, no plaća doseže i do 7.000 maraka.

Prema podacima kojima raspolaže CCI, ukupna primanja zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz uključeni paušal (620 KM), naknadu za odvojeni život (300 KM), naknadu za smještaj (490 KM), prijevoz te topli obrok, kreću se između pet i sedam hiljada KM.

Kada se, primjerice, gleda regija, u Srbiji plaća poslanika iznosi svega oko 1.400 KM. U Crnoj Gori primanja skupštinskih zastupnika su nešto viša te se kreću između 3.000 i 4.000 KM. U Hrvatskoj, u kojoj građani imaju značajno viši standard nego u BiH, plaća saborskih zastupnika iznosi između 14 i 19 hiljada kuna, odnosno između 3.600 i 5.000 KM, što je opet manje od onoga što zarađuju bh. parlamentarci.

Prosječna primanja

No stvari izgledaju još i puno gore kada se plaće državnih zastupnika uporede s prosječnim plaćama u svakoj od zemalja regije. Prosječna plaća u Srbiji danas iznosi oko 1.050 KM, što znači da srbijanski poslanici imaju tek neznatno viša primanja od prosjeka u njihovoj zemlji. Prosječna neto plaća u Hrvatskoj je oko 7.000 kuna, odnosno 1.800 KM, što znači da hrvatski saborski zastupnici imaju oko 1,5 do 2 puta više plaće od hrvatskog prosjeka. Prosječna neto plaća u Crnoj Gori je 527 eura ili 1.030 KM. Dakle, poslanici u toj zemlji zarađuju tri do četiri puta više od prosjeka.

Uporedimo to s Bosnom i Hercegovinom. Prosječna plaća u BiH najniža je među navedenim zemljama i iznosi svega 993 KM. To znači da prosječan državni parlamentarac u BiH, s primanjima između 5.000 i 7.000 KM, zarađuje pet do sedam puta više od prosjeka!

I u apsolutnim iznosima bh. parlamentarci uživaju najviše plaće u regionu, iako su prosječna primanja u našoj zemlji najniža.

Koliko dobiju ministri

Kada je riječ o primanjima ministara, bh. državni ministri zarađuju nešto manje od parlamentaraca te su im plaće nešto više od 4.000 KM. Znatno niže plaće dobivaju ministri u Srbiji – između 1.700 i 3.000 KM. Neto plaće ministara u Hrvatskoj u prosjeku iznose oko 18.000 kuna, odnosno 4.650 KM, a u Crnoj Gori između 1.300 i 2.000 eura.