Koliko često bismo tokom dana trebali vršiti malu nuždu

toalet wc Borna Filic PIXSELL
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ne postoji samo jedan odgovor na pitanje koliko često biste trebali mokriti tokom dana. Neki ljudi to mogu raditi i deset puta dnevno što je sasvim u redu. Drugi pak mogu ići u toalet samo četiri puta tokom 24 sata. I to je, također, u redu i objašnjivo, piše prvozdravlje.com.

Nije neobično imati dane s niskim ili visokim protokom mokraće. Prosječan broj pauza za mokrenje od jutra do večeri obično je oko sedam, ali broj vaših odlazaka u toalet može uveliko varirati ovisno o tome koliko tečnosti popijete tokom dana, kao i šta pijete.

ČITAJ JOŠ:  Supervoće koje štiti srce i krvne žile: Ima učinak sličan aspirinu

Alkohol i pića s kofeinom mogu imati diuretski učinak, što znači da vas češće tjeraju na mokrenje.

Ono što je normalno za jednu osobu u pogledu učestalosti mokrenja može biti sasvim drugačije za nekoga drugog. Za početak, kapacitet vašeg mokraćnog mjehura, koji pohranjuje urin, može se kretati od 350 ml do 600 ml (1,5 do 2,5 šoljice).

Ostali faktori koji utiču na vaš očekivani raspored mokrenja uključuju:

Dob – Kako starite, skloniji ste ustajati i mokriti noću. To može biti uzrokovano povećanjem prostate ili smanjenom proizvodnjom hormona koji pomaže koncentrirati urin tako da ga možete zadržati dok se ujutro ne probudite.

ČITAJ JOŠ:  Šta piti ujutro ako želite smršavjeti

Trudnoća – količina vode u tijelu se povećava tokom trudnoće, a ta se dodatna tekućina na kraju filtrira. Plod u vašem trbuhu također može pritisnuti na mjehur, što vas tjera da mokrite više puta.

Lijekovi – Neki lijekovi, osobito antihipertenzivi, pokazuju i diuretska svojstva (potiču izmokravanje).

GODISNJICA
MARKETING