Koliko je poljoprivrednicima Vlada ZDK isplatila od predviđenih tri miliona maraka

933f354363903f48e80dc8896d7431ad
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona kroz program podrške poljoprivrednim proizvođačima raspisalo je javni poziv za planiranih 20 podsticajnih mjera u ukupnom iznosu od tri miliona maraka, koliko iznosi budžet za tu namjenu za 2021. godinu.

– Realizirano je osam mjera, a samo za jednu, i to djelimično, isplaćeno je 356 hiljada KM. Riječ je o podršci za registrovane farme muznih grla. To smo smatrali i realizovali interventno, imajući na umu teškoće koje su zadesile poljoprivrednike, a koje se ogledaju kroz sušu, poskupljenja hrane, goriva i svega onog što znači i što je bitno za farmere i poljoprivrednike. Smatrali smo da je važno bilo isplatiti taj iznos interventno – kazao je u izjavi za Fenu resorni ministar Mirsad Hadžić.

ČITAJ JOŠ:  Holivudske zvijezde poručuju građanima BiH: Snažniji od poplava!

Sve ostale mjere, dodaje, u fazi su obrade. Očekuju se da će do kraja ovog mjeseca sve biti obrađene te do kraja tekuće godine i isplaćene.

– Planirano je do kraja oktobra završiti i terenski obilazak poljoprivrednih proizvođača u svrhu formiranja zapisnika za poticajne mjere za plasteničku proizvodnju, farme muznih krava i subjekte koji su aplicirali za mjeru sufinansiranja nabavke poljoprivredne mehanizacije u 2021. godini – najavljuje Hadžić.

Zaključkom Vlade ZDK, trenutno su odobrena i sredstva u iznosu od 507.556 KM za sektor poljoprivrede te su svi nalozi za isplatu predati u Ministarstvo finansija ZDK, pa se uskoro očekuje i realizacija tih isplata.

ČITAJ JOŠ:  Samardžić u Zenici priredio spektakl, koncert otvorio pjesmom za gradonačelnika Kasumovića (FOTO)

Odobreno je, ističe Hadžić, 356.000 KM za registrovane farme muznih krava; 68.000 KM kao podrška za registrovanu ovčarsko – koziju proizvodnju, 8.000 KM za registrovano svinjogojstvo, 4.500 KM za registrovani uzgoj izvornih i zaštićenih pasmina, 3.000 KM za registrovanu organsku poljoprivrednu proizvodnju; 26.098 KM za zasnivanje novih zasada jagodičastog te i 15.810 KM za zasnivanje zasada koštičavog, jabučastog i jezgrastog voća.

– Odobreno je i 26.148 KM za nerealizovane zahtjeve iz prethodnog perioda te 49.392 KM za Odsjek za veterinastvo, što su namjenska sredstva. Za tu smo namjenu osigurali dodatnih 400.000 KM, mimo budžeta od tri miliona KM – podvlači Hadžić.

ČITAJ JOŠ:  Nova nesreća na zeničkom GGM-u, povrijeđena pješakinja (FOTO)

Do sada su iz namjenskog budžeta za Odsjek veterinarstva odobrena sredstva u iznosu od 8.000 KM za naknadu štete za eutanizirane životinje; 25.270 KM za klinički pregled pčelinjaka na Američku gnjiloću pčela; 981 KM za laboratorijsko ispitivanje uzoraka pčelinjeg legala te 15.141 KM za nabavku veterinarske opreme i opremanje laboratorija.

GODISNJICA
MARKETING