AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

U BiH je konačno stigao prvi kontingent vakcina iz mehaniza COVAX, a upravo danas je objavljena velika studija američkih naučnika koji su pokušali odgovoriti na najvažnije pitanje – koliko su zaista efikasne vakcine Pfizer ili Moderna.

Iako su nedavno u vijestima objavljena anegdotalni izvještaji o tome kako su pojedini doktori dobili Covid-19 nakon primanja jedne ili obje doze vakcine, ova studija nudi širi pogled na to koliko često se takve infekcije javljaju kod vakcinisanih ljudi.

– Ova studija potvrđuje da su vakcine Pfizer i Moderna vrlo efikasne u prevenciji Covid-19 – rekli su autori studije dr. Shira Abeles i dr. Francesca Torriani.

Ovo također služi kao podsjetnik da vakcine nisu 100 posto efikasne i da postoje slučajevi „proboja“, dodali su doktori, napominjući da mjere javnog zdravstva moraju ostati na snazi kako bi se stanovništvo zaštitilo od ovakvih rijetkih slučajeva.

Također su ukazali na dodatan razlog za optimizam.

– Vakcine su pokazala snažnu efikasnost tokom posljednjeg porasta broja novih slučajeva u južnoj Kaliforniji, što je sjajna vijest za sve nas – rekli su Abeles i Torriani, obojica zaposleni u UC San Diego Health.

Razdoblje ispitivanja trajalo je od 16. decembra 2020. pa do 9. fenbruara 2021. godine.

– Niti jedan vakcinisani zdravstveni radnik koji je obolio od COVID-19 nije hospitaliziran ili umro, a čini se da su oni koji su se razboljeli imali blaže simptome od nevkcinisanih – kažu američki nauučnici i dodaju:

– Nadamo se da ovo pomaže povećanju povjerenja u vakcinu’, rekli su Abeles i Torriani.