Portal 072info

Koliko koraka za mršavljenje

Jedna britanska studija otkrila je da hodanje može smanjiti rizik od razvoja bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti, demencije i nekih vrsta raka te da jedna brza desetominutna šetnja dnevno može smanjiti rizik od prerane smrti za 15 posto. 

Kad se govori o hodanju, postoji uobičajena zabluda da dnevno treba napraviti 10.000 koraka kako biste izgubili neželjene kilograme. Oni koji žele izgubiti višak masnih naslaga često prate koliko su koraka prešli tokom dana. Međutim, bitno je, kao i kod mnogih stvari u životu, usredotočiti se na kvalitet, a ne na kvantitet.

Ako je vaš cilj gubitak masnih naslaga, preporučuje se pet do sedam hiljada otkucaja srca pa ćete time sagorjeti više kalorija. To bi značilo da, ako hodate šest do sedam kilometara na sat, što je oko 130 koraka u minuti, u jednom biste satu trebali napraviti njih 7800. Također, hodanjem trošimo četiri do sedam kalorija u minuti.

Isto tako, zapamtite da jedan sat sjedenja troši 80 kalorija, dok ćete u jednom satu hodanjem potrošiti oko 330 kalorija. I ono najbolje kada govorimo o ovoj tjelesnoj aktivnosti, besplatna je i lako dostupna.

AVAZ

Podijelite članak
  • 9
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box