Koliko koštaju sahrane i dženaze: U BiH nije lako živjeti, a kamoli umrijeti

Koliko koštaju sahrane i dženaze: U BiH nije lako živjeti, a kamoli umrijeti

Nije lako ni živjeti u Bosni i Hercegovini, a kamoli umrijeti. Smrt je skupa. Nije rijetkost da ljudi za života odvajaju nešto sa strane kako, kada preminu, porodica ne bi imala finansijskih problema prilikom ukopa., piše Avaz.

A česti su i slučajevi da se članovi porodice preminulog zadužuju, bilo kreditno ili kod poznanika, da bi najbližeg dostojno ukopali.

Odabir sanduka

Kako su nam rekli iz “Pokopa” d.o.o. u Sarajevu, troškovi samog ukopa iznose 351,80 KM, a u tu cijenu ulaze organizacija ukopa, upotreba kapele s dezinfekcijom, zemljištem, iskopom grobnog mjesta, nošenje naslona i prvo konačno formiranje groba.

– Što se tiče sahrane, bez obzira na vjersku pripadnost, cijena je ista i ona iznosi 444,80 KM. U tu cijenu ulazi: prijevoz umrle osobe s mjesta gdje je nastupila smrt na području Kantona Sarajevo, s uključenim nosiocima, transportom, pogrebnom opremom i dezinfekcijom vozila do prosekture gradskog groblja Bare, korištenje rashladne komore, s uključenim administrativnim troškovima i iznošenjem umrle osobe, organizacija ukopa, upotreba kapele s dezinfekcijom, zemljište za ukop odraslih, iskop velikog grobnog mjesta, prvo i konačno formiranje grobnog mjesta, kao i godišnja naknada za korištenje grobnog mjesta – pojašnjeno je iz “Pokopa“.

Istaknuto je da vjerski dio sahrane odnosno dženaze porodica dogovara i plaća u vjerskim zajednicama u skladu s vjerskom pripadnošću umrle osobe.

– Na cijenu od 444,80 KM dodajemo cijenu opreme, poput sanduka i cvijeća, tako da konačna cijena sahrane zavisi od želje srodnika. U našem salonu pogrebne opreme u Petrakijinoj 1 u ponudi je 15 vrsta mrtvačkih sanduka različitog materijala, obrade, oblika i cjenovnog raspona od 450 KM do 5.900 KM – naglašeno je.

Postoje olakšice

Dodali su da postoje olakšice za građane koji su članovi određenih pogrebnih društava, naprimjer, “Društvo Sv. Anto“, “Sv. Marko“, “Bakije“ ili “Jedileri“.

Iz Komemorativnog centra Tuzla su nam rekli da postoje dva “dijela“ dženaze ili sahrane – svjetovni i vjerski dio.

– Isto tako, postoje ateistički ukopi koji nemaju vjersku komponentu. Cijena grobnog mjesta zavisi od lokacije odnosno organa koji grobljem upravljaju. U cijenu kompletnog ukopa spadaju mjesto, kopanje, oprema i vjerski dio, osim ako se ne radi o ateističkom ukopu. Cijenu, osim samog mjesta, diktiraju i cijena sanduka i ostale pogrebne opreme – rečeno nam je.

Istaknuto je da vjerske zajednice „gospodare grobljima i mezarlucima te na taj način samostalno određuju cijene grobnih mjesta i vjerskih obreda“.

Brojke

46,80 KM je cijena grobnog mjesta za redovan ukop.

175,50 KM je cijena iskopa grobnog mjesta.

225 KM košta postavljanje spomenika odnosno nišana na temelj.

115 KM košta postavljanje nišana u stopu.

Cijene naših usluga su iste bez obzira na kojem groblju se obavlja ukop, rekli su iz “Pokopa“.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica