Screenshot 5 15
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Sport / Svijet
Kurbani 2021

Neymar je prošle godine potpisao rekordni sponzorski ugovor s Pumom prema kojem će nositi kopačke ovog proizvođača te tako sve rivale ostavio daleko iza sebe.

Brazilac će prema ugovoru zarađivati godišnje gotovo 27 miliona eura, a u nastavku teksta predstavit ćemo vam nogometaše koji najviše zarađuju od proizvođača kopački.

Puma je najvećim pojedinačnim ugovorom u sportskom sponzorstvu praktično preotela Neymara koji je do sada nosio opremu Nike. Nije poznata dužina ugovora, a njegov prethodni dogovor s Nikeom trajao je 11 godina i vrijedio je polovinu novog posla s Pumom.

Neymar (Foto: Twitter)
Neymar (Foto: Twitter)

“Odrastao sam gledajući videa velikih nogometnih legendi poput Pelea, Cruyffa, Eusebija i Maradone, a svi su igrali u Pumi. Iz tih razloga, od danas, imam čast ujediniti se s brendom koji je pomogao da najveće legende nogometa postanu ono što jesu”, napisao je Neymar svojevremeno na društvenim mrežama.

Drugi nogometaš koji je postao milijarder (prvi je bio Cristiano Ronaldo) Messi je na drugom mjestu svih vremena kada su u pitanju ugovori o sponzorstvu za kopačke (21 milion eura). Barcelonina legenda je 2017. godine potpisala produženje ugovora s Adidasom i to na doživotno.

Lionel Messi (Foto: Twitter)
Lionel Messi (Foto: Twitter)

Bio je prvi nogometaš koji je objavio podbrend Adidas kopački – Adidas Messi. Kako godine prolaze, a kada Messi napokon okači kopačke o klin, to bi moglo biti podjednako unosno za napadača kao što je brend Air Jordan Nike stvorio za Michaela Jordana.

Na trećem mjestu je Ronaldo koji je sada najplaćeniji Nikeov nogometaš (17,5 miliona eura). Neymarov novi ugovor ga premašuje za 10,5 miliona eura.

Cristiano Ronaldo (Foto: Twitter)
Cristiano Ronaldo (Foto: Twitter)

Međutim, Ronaldo se može utješiti da će se njegov doživotni ugovor isplatiti više od Neymarovog jer će navodno zaraditi oko 900 miliona eura. Ronaldo je tek treći sportista koji je potpisao doživotni ugovor s Nikeom, zajedno s Michaelom Jordanom i LeBronom Jamesom.

Kylan Mbappe se također može pohvaliti unosnim ugovorom budući da ga Nike plaća 16 miliona eura godišnje. Na visokom petom mjestu nalazi se Mario Balotelli koji je još 2014. godine kada je bio na vrhuncu popularnosti dobio desetogodišnji ugovor s Pumom prema kojem zarađuje 8 miliona eura godišnje.

Lista najplaćenijih deset (Foto: The Sun)
Lista najplaćenijih deset (Foto: The Sun)

Gareth Bale od Adidasa zarađuje gotovo 5 miliona eura, a 4 miliona Antoine Griezmann od Pume. Od 3 do 3,5 miliona eura godišnje zarađuju još Paul Pogba i Mohamed Salaha od Adidasa te Marco Verratti od Nikea te je to 10 najplaćenijih nogometaša kada su u pitanju sponzorstva s proizvođačima kopački.