Portal 072info

Koliko ste cigareta popušili? Doznajte koliko vam svaka skraćuje život

Jedna cigareta pušaču smanjuje život za 14 minuta, a redovito pušenje 20-ak cigareta na dan uzima 10 godina života, podaci su istraživanja objavljenog na stranici treatment4addiction.com. 

Na temelju podataka iz službenih izvora poput Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti te američkih službi za zloupotrebljavanje droga, mentalno zdravlje i za sigurnost u prometu izračunali su koliko štetne navike poput cigareta, alkohola i droge skraćuju život.

Prema njihovim izračunima alkoholičari žive 23 godine kraće, a kronični korisnici kokaina 34, piše Daily Mail. Doza kokaina skraćuje život za pet sati, metadona za više od 12 i pol sati, a heroina gotovo 23 sata. Na stranici ističu da su oni izvor ljudima koji traže pomoć i podršku s ovisnošću o drogama i alkoholu.

Projektni menadžer stranice Jake Tri otkrio je da su je otvorili nakon što su čuli komentare o tome koliko pušenje cigareta uzima života jednoj osobi pa su htjeli dobiti konkretnije podatke.

– Prvu inspiraciju dobili smo kada smo čuli priče poput one da jedna cigareta uzima 10 minuta života. Zapitali smo se i kakva je situacija s drogama i upotrijebili istu metodologiju koristeći statistike nekoliko vjerodostojnih izvora – rekao je Jake Tri i napomenuo kako su rezultati dobra procjena za kronične korisnike određenih supstanci, a temeljeni su na prosječnoj konzumaciji i očekivanim godinama života.

Podijelite članak
  • 17
    Shares