Koliko vam novca treba da platite ulaznice za najpopularnije turističke destinacije u BiH

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Bosna i Hercegovina je atraktivna turistička lokacija za strance državljane zbog prirodnih ljepota, kulturno-historijskih spomenika, ali i vrlo prihvatljivih cijena na turističkim mjestima koje su mnogo niže nego u regiji ili Evropi. Jedna od glavnih destinacija je Kanton Sarajevo koji u redovnoj turističkoj ponudi ima muzeje, zaštićena prirodna područja, zoološki vrt, Tunel spasa i vožnju žičarom. Turisti arapskih zemalja najviše su zainteresovani za prirodne ljepote, a kineski turisti za kulturno-historijske znamenitosti.

Ukoliko odlučite u jednom paketu posjetiti Svrzinu kuću, Despića kuću, Brusa bezistan, Muzej Jevreja i Muzej Sarajevo ulaznica košta 10 KM za odrasle osobe. Pojedinačne su po 3 KM, osim za Muzej Sarajevo gdje ulaznica 4 KM. Ulaz u Zemaljski muzej je 8 KM, a za Historijski 5 KM. Dakle, za obilazak većine muzeja potrebno vam je 23 KM.

Posjeta Vijećnici je neizostavna iz svakog turističkog paketa zbog svoje kulturno-historijske vrijednosti. Ulaznica košta 10 KM. Većina turista obiđe i ratne rute poput Aleje snajpera, mjesta stradanja i završe posjetom Tunelu spasa u koji je ulaz također 10 KM.

Odnedavno se plaća i ulaz na Bijelu tabiju. Unutar ograđenih zidina posjetioci mogu ući svakim danom u terminu od 10 do 19 sati, po cijeni od 5 KM.

Za one koji vole uživati u prirodi, mogu doći do Trebevića i vratiti se žičarom za 20 KM (za strane turiste). Ukoliko vole izletišta u gradu, onda je posjeta Vrelu Bosne za njih savršena. Ulaznica u ovaj prirodni dragulj košta 2 KM.

Zaštićeni pejzaž “Bijambare” udaljen je od Sarajeva 40 kilometara. Nudi pregršt aktivnosti u prirodi i obilazak pećine. Područje se odlikuje velikom biološkom raznovrsnošću. Konstatovane su 133 različite životne zajednice, a njihovu strukturu čini preko 800 vrsta viših biljaka. Prisutni su i brojni predstavnici faune – sisari, ptice, gmizavci, vodozemci, mekušci, insekti i druge grupe životinja na nižem stepenu razvoja. Područje ima osam pećina. Ulaz u zaštićeno područje je 2 KM, a u pećinu 3 KM.

U ponudi je zoološki vrt Pionirska dolina gdje je ulaz 3 KM za odrasle osobe, a za djecu od pet do 15 godina 2,50 KM.

Hercegovina

Turističke agencije organizuju i jednodnevne izlete na vodopad Kravice. Udaljen je oko 40 kilometara od Mostara. Voda rijeke Trebižat na tom mjestu pada sa visine od 30 metara stvarajući prirodni amfiteatar širine 150 metara, stvarajući prirodnu predstavu koja podsjeća, naravno u mnogo manjoj mjeri, na slapove Nijagare. Ulaz se naplaćuje 10 KM, a parking 2 KM po satu dok je dnevni parking 6 KM.

Nezaobilazna lokacija ljubitelja prirode je Hutovo blato – jedinstvena submediteranska močvara u BiH i jedan od najbogatijih rezervata ptica močvarica u Evropi. Ulaz za strance je 4 KM. Ukoliko se odlučite čamcem obići cijelo područje cijene se kreću od 60 KM do 300 KM.

Počitelj je jedno od najstarijih mjesta i najvrednijih kulturno-historijskih spomenika. Ulaz na zidine Starog grada se ne naplaćuje iako su se mještani zbog toga bunili ukazujući na to kako je Dubrovnik svoje zidine zaštitio.

U okviru jednodnevnih izleta, u hercegovačkoj ruti obavezna je i obilazak Tekije u Blagaju te izvora rijeke Bune koji je jedan od najvećih i najljepših izvora u Evropi i vjerovatno najbolji primjer podzemne kraške rijeke. Buna ističe iz pećine ispod stijene visoke 200 metara i samostalno stvara tamno modru-smaragdno zelenu rijeku, koja teče još oko devet km prema zapadu i ulijeva se u Neretvu u blizini sela Buna. Tekija u Blagaju pripadala je raznim derviškim redovima, najprije bektašijama, a zatim halvetijama i kaderijama. Danas je predvođena vekilom (zamjenikom šejha) nakšibendijskog reda. Ulaz u ovu misterioznu građevinu je 4 KM.

Bosanska Krajina

Nacionalni park Una predstavlja jedinstvenu prirodnu cjelinu u ovom dijelu Europe, vrijednu za očuvanje ukupne krajobrazne i biološke raznolikosti. Ovo bogatstvo koje se prostire na 19.800 hektara duž rijeke Une i pritoka, ostavlja sve bez daha. Ulaz u posjetilačke zone Štrbački buk i Martin Brod se naplaćuje, za prvu lokaciju 7 KM, a za drugu 3 KM. Ostale aktivnosti na vodi se posebno naplaćuju.

Srednja Bosna

Na području Zeničko-dobojskog kantona jedna od najatraktivnijih lokacije je
Park prirode Tajan. To je zaštićeno područje zbog velikog broja endemskih biljaka, ali i životinja koje tu žive. Smješten je na tromeđi općina Zavidovići, Kakanj i Zenica. Ima veliki broj kanjona i idealan je za bicikliste i planinare. Ulaz je besplatan.

Tu je i popularno izletište Zeničana Smetovi , koje je od centra grada udaljeno osam kilometara. Nalazi se na 1.025 metara nadmorske visine. Ulaz se ne naplaćuje.

U Travniku turisti najčešće obilaze Tvrđavu Stari grad – jedan od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne u kojem su naredni historijski periodi ostavili svoja specifična obilježja. Današnji izgled bedema i tvrđave same predstavljaju rezultat intervencija turskih majstora gradnje vojnih utvrda koji danas ima status nacionalnog spomenika BiH. Ulaz na ovu historijsku atrakciju košta 3 KM.

Tu je i Memorijalni muzej rodna kuća Ive Andrića, književnog Nobelovca. Muzej kontinuirano prikuplja građu i eksponate koji mogu biti relevantni za život i literaturu ovog značajnog građanina. Muzej se sastoji od Rodne sobe, sobe posvećene romanu “Travnička hronika”, Fototeke sa fotografijama sa dodjele Nobelove nagrade i Biblioteke sa umjetničkom zbirkom. Ulaznica je 3 KM.

Za ljubitelje planina, tu je Vlašić koji nudi brojne aktivnosti posebno u zimskom periodu.

Tuzla

Na području Tuzle osim u muzejima, turisti mogu uživati u Panonskim jezerima gdje je ulaz 5 KM, Zoološkom vrtu Bingo koji je 800 metara udaljen od magistralnog puta Tuzla-Sarajevo. U sklopu ZOO vrta nalazi se restoran, igralište, fudbalski teren i šetalište, a tu je i malo jezero koje ovom ambijentu daje posebnu čar. Cijena ulaznice je 1 KM.

Ono po čemu je Tuzla najpoznatija jeste so, pa i ne čudi da je jedna od atrakcija Muzej soli i solana.

Banja Luka je najprepoznatljivija po Vrbasu i tvrđavi Kastel. Ulaz na sva izletišta i tvrđavu Kastel je besplatan. Posebno je privlačna lokacija Krupa na Vrbasu koja se nalazi na magistralnom putu M-16, oko 25 km južno od Banje Luke. Mjesto sa izuzetnim prirodnim i kulturnim vrijednostima kao što su slapovi, mlinovi i izvori Krupe, Strikina pećina, manastir Sv. Ilija (1289), crkva brvnara (XVI vijek) i srednjovjekovni grad Greben (1192), pogoduje razvoju izletničkog, vjerskog, sportsko-rekreativnog, naučnog, seoskog i ribolovnog turizma.

Banja Luka

U turističkoj ponudi grada Banja Luka je Etno selo “Ljubačke doline” koje je zamišljeno i postavljeno kao muzej na otvorenom sa namjerom da pokaže život jedne zadruge, njenu tradicionalnu arhitekturu, materijalnu kulturu i pokućstvo sa kraja 19. i prve polovine 20. vijeka. Ulaz na ovu lokaciju plaća se 3 KM.

Među brojnim ljepotama tu je i grad Jajce, jedno od značajnijih mjesta za historiju BiH. Da biste obišli sve kulturno-historijske znamenitosti, uključuju i prirodno bogatstvo vodopad, potrebno je da izdvojite 17 KM. Ovo uključuje obilazak vodopada, Mitreja, Etnomuzeja, Tvrđave i Katakombe.

Bitno je naglasiti da za većinu lokaciju imaju popusti za studente, penzionere i invalide, te za mlađu djecu i grupne obilaske. Usluge vodiča i druge aktivnosti naplaćuju se dodatno.

Klix.ba

GODISNJICA
MARKETING