Portal 072info

Koliko virus ostaje na odjeći i kako prati kontaminiranu garederobu?

20201107154916 630515
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada stignete kući sa posla ili iz prodavnice, da li svoju garderobu odmah bacite na pranje kako biste se zaštitili od virusa korona?

Do sada nisu sprovedena specifična istraživanja o tome koliko dugo korona virus može da preživi na odjeći, ali to ne znači da ne treba biti oprezan. Mnogi ljudi se osjećaju bezbjedije kada odmah operu garderobu koju su nosili u javnosti i koja je potencijalno bila izložena virusu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Međutim, stručnjaci vjeruju da je vjerovatnoća zaista mala da virusne čestice ostanu na odjeći, posebno ako se distancirate od drugih ljudi. Važnije od fokusiranja na odjeću jeste da operete ruke po povratku kući.

Istraživanja sugerišu da korona virus ne preživljava dugo na odjeći u poređenju sa tvrdim površinama, a izlaganje virusa visokim temperaturama može skratiti njegov život.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedna studija otkrila je da je na sobnoj temperaturi korona virus mogao da opstane na tkanini dva dana, a na plastici i metalu i do sedam dana. Međutim, kada je bio izložen visokoj vrućini, virus je postajao neaktivan u roku od pet minuta.

“Ako ste zabrinuti da je vaša odjeća možda bila izložena korona virusu, najbolji način da se riješite virusa je pranje uz centrifugu”, kaže Džon Sensaković, direktor odjeljenja za zarazne bolesti u JFK medicinskom centru, prenosi portal “Telegraf.rs”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako prati odjeću tokom pandemije?

Ako perete odjeću jer ste zabrinuti da ste bili izloženi virusu, slijedite ove jednostavne savjete:

  • Nemojte da tresete prljave odjevne predmete, kako ne biste raspršili virus u vazduh
  • Operite odjeću najtoplijom vodom koja je dozvoljena za taj materijal
  • Razmislite o upotrebi izbjeljivača, koji bi mogao deaktivirati virus, ako je prisutan

Kako oprati odeću kada neko u vašem domaćinstvu ima Kovid-19

Evo nekoliko saveta kako da se zaštitite:

Držite prljav veš u zasebnoj korpi, umjesto da ga kombinujete sa odjećom ostalih članova porodice Operite odjeću bolesne osobe odvojeno, prateći gornja uputstva za pranje Dezinfikujte ruke nakon dodirivanja prljave odjeće Poslije uklanjanja veša očistite unutrašnjost mašine za veš izbjeljivačem ili dezinfekcionom maramicom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME