Portal 072info

Koliko vode treba da popijete poslije treninga

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako biste spriječili dehidraciju nakon napornog vježbanja, nije neophodno da unesete preveliku količinu tečnosti, već je dovoljno da izvedete ovu jednostavnu računicu…

Tokom intenzivnog treninga znojem ćete izlučiti između jedan i četiri posto tjelesne težine na sat, a ovu tečnost je neophodno nadoknaditi, napominju stručnjaci.
Nekoliko naučnih studija je pokazalo da tijelo ima smanjenu sposobnost da reguliše otkucaje srca nakon intenzivne aktivnosti, što može dovesti do aritmije. Međutim, nedavno sprovedeno istraživanje brazilskih naučnika pokazalo je da ispijanje nekoliko čaša vode nakon treninga usporava puls.

RIJEČ STRUČNjAKA

“Kako biste otkrili koliko vam je tečnosti potrebno nakon vježbanja da nadoknadite izgubljeno, izmjerite svoju težinu neposredno prije i neposredno nakon treninga”, savjetuje Vilijam Adams, jedan od direktora Instituta “Kori Stringer”, koji je među najvažnijim svjetskim institucijama kad je riječ o istraživanju zdravlja sportista i aktivnih rekreativaca.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ideja je popiti vode u iznosu od 150 odsto težine koju ste izgubili. Stoga, ako ste izgubili 200 grama, popijte 300 mililitara vode. Ne morate sve popiti odjednom – naiskap, ali je bitno da požurite.

NAPRAVITE SAMI IDEALAN NAPITAK

Voda s ukusom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Isjecite pola krastavca, pola limete i dodajte kašičicu listića metvice.

Zgnječite sastojke, prelijte litrom vode, pa rashladite napitak ili pijte dok je sobne temperature. Možete dodati i prstohvat soli jer će vam to pomoći da nadoknadite elektrolite izgubljene znojenjem, savjetuju stručnjaci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME